18.07.2017г. | 07:51ч.
С ВСИЧКИ УСИЛИЯ ДА ОСМИСЛЯМЕ ЛИЧНИТЕ КАЧЕСТВА, МОРАЛА И ОТДАДЕНОСТТА НА АПОСТОЛА ЗА КАУЗАТА, НАРЕЧЕНА СВОБОДА

На 6/18 юли 1837 г., в Карлово се ражда големият българин Васил Иванов Кунчев. Почти всички историци и изследователи споделят мнението, че да се говори и пише за него е една изключително трудна задача. Имайки предвид трудовете, които са му посветени, едва ли ще можем да кажем нещо ново и непознато, а и това не е необходимо. Времето е токова, че ние трябва с всички усилия да напомняме, да акцентираме, да осмисляме личните качества, морала и отдадеността на Апостола - за каузата наречена Свобода. 

Така започва словото, което историкът Иван Христов ще произнесе днес, 18 юли, от 17:30 часа пред Възпоменателната морена в градинката до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” в Габрово. Христов е избран да говори пред участниците в церемонията по отбелязване на 180 години от рождението на Апостола.

Община Габрово отправи покана всички, които искат да изразят своята признателност към живота и делото на Апостола на българската свобода.

В Дряново проявите започват преди обед

От 10:00 часа в спортен комплекс Локомотив започва състезанието Лъвски скок, в което участват ученици от първи до дванадесети клас. От 20:00 часа в Ритуалната зала на Община Дряново е тържественото заседание на организационния комитет за честване на 180 години от рождението на Левски. Половин час след това пред паметника на Апостола ще бъдат поднесени цветя, предвидена е и музикална програма. От 21:00 часа в лятното кино ще бъде представена постановката Покаяние на Малък драматичен театър Старостилица.

В Трявна също ще отбележат годишнината. От 18:00 часа ще бъдат поднесени цветя пред Поп-Ангеловата къща, където е отсядал Апостола. 

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.