KulturaBg - logo

ТОВА СА УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ ЗА 5 КЛАС, ОДОБРЕНИ ОТ КОМИСИИТЕ НА МОН

Новите учебници по история и цивилизации за 5 клас на „Просвета“ и „Просвета Плюс“ бяха одобрени на от комисиите на Министерството на образованието и науката (МОН) с обща оценка „Съответства на държавния образователен стандарт“. Оценката е валидна и за печатните учебници, и за техните електронни варианти.


Това съобщиха от издателството. Двата учебника бяха внесени за оценяване от комисиите на МОН на 9 юни. Към всеки от тях има книга за учителя, работна тетрадка и електронен учебник от ново, триизмерно поколение.

Техни демоверсии може да видите на сайта на издателствата.

Комисиите на МОН са три. Първата, състояща се от седем души, четирима от които учители, оценява съдържанието на учебниците. Втората – от трима членове, оценява графичния дизайн, а третата – също тричленна, оценява полиграфическото изпълнение. За да бъде общата оценка положителна, е необходимо одобрението на най-малко петима членове на първата комисия и на поне двама от другите комисии.

„След като комисиите на Министерството одобриха нашите проекти,  идва вторият много важен етап – всеки учител по история, който преподава от 5 до 7 клас, трябва да оцени и избере учебника, по който ще преподава", посочва главният редактор на „Просвета“ Кина Андреева.

"Нашите учебници са написани от компетентни и опитни автори – историци и учители, като специално внимание е отделено на стила. Той е ясен, точен и лек, съобразен с възрастта на петокласниците. Учебниците стриктно следват учебната програма и напълно покриват материала, без да претоварват децата с излишни термини, дати и имена. Изключително атрактивни са 3D възстановките в електронните им варианти.

Чрез тях учениците влизат в домовете на древните египтяни, елини и римляни, разхождат се из Акропола, Колизея и пирамидата на Тутанкамон, могат дори да участват в състезанията с колесници в Циркус Максимус. Всеки от електронните учебници съдържа над 40 3D анимации и около 100 допълнителни интерактивни упражнения и задачи. Уверени сме, че ще се харесат на учителите и те ще ги оценят положително.“

Автори на учебника на „Просвета“ са доц. д-р Теодор Леков, преподавател в Нов български университет и ръководител на българската археологическа мисия в Египет, проф. дин Диляна Ботева-Боянова, специалист по гръцка и тракийска история от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доц. Александър Николов, преподавател по антична история в Софийския университет, и Мария Босева, автор на учебници и помагала и редактор в „Просвета“.

Учебникът на „Просвета Плюс“ е дело на д-р Екатерина Михайлова, дългогодишен учител и автор на учебници, д-р Маргарита Димова, автор на учебници и преподавател по древни езици и култури в училище „Виктор Юго“, д-р Иво Чолаков и д-р Георги Иванов от Националния археологически институт с музей, специалисти съответно по антична и тракийска археология, ръководили много разкопки.

Прочети още