13.02.2016г. | 10:27ч.
ЦАР СИМЕОН ВТОРИ ПРИЕ В РЕЗИДЕНЦИЯТА СИ МЛАДЕЖИ, ПИСАЛИ ЕСЕТА ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

На 11 февруари Негово Величество Цар Симеон Втори прие в дома си във "Врана" младежи, участвали със свои есета по темата за спасението на българите с еврейски произход и за заслугата на Цар Борис ІІІ за това дело.


Преди година възпитаници на Националната Априловска гимназия, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПТГ „Пенчо Семов“ се включиха в литературния  конкурс „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”.

Работните лагери спасиха българските евреи от лагерите на смъртта


Конкурсът беше насочен към ученици от средните училища по инициатива на фондация „Израел–България“ и нейния председател Яков Джераси.

"Цар Борис ІІІ се грижеше за своя народ и не искаше да дразни още повече Хитлер. Той знаеше, че по повод останалите евреи, които не бяха негови поданици, не може да влияе на немците.

49 172 деца, жени и мъже останаха недокоснати от Хитлер

След Първата световна война, когато Борис беше още княз, той даде дума, че няма да изпраща български войници да воюват извън България. И наистина през неговия период нито един куршум не беше изстрелян през Втората световна война.

България беше съюзник без да воюва. Дискусиите между Борис ІІІ и Хитлер винаги са били много горещи. Но Царя успя да постигне баланс", припомни Яков Джераси на среща в Актовата зала на НАГ в Габрово през март 2015 г.


Обявиха имената на 11 финалисти в конкурса да есе, посветено на спасените български евреи

Последно видео

Последно аудио

DarikNews.bg
Автор: DarikNews.bg

Брой публикации: 17 аудио, 4 видео, 47 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.