04.03.2015г. | 12:22ч.
ЯПОНЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ ВРЕМЕТО ПРЕКАРАНО В СМЯХ Е ВРЕМЕ ПРЕКАРАНО С БОГ


          Домът на хумора и сатирата с изложби, посветени на паметни годишнини          

След „Габровски шеги” в зала 5, екипът на Веселата къща предлага подбор от 33 плаката на 20 автори от България, Иран и Япония, визуализирали със средствата на своето изкуство мотото на Дома „Светът е оцелял, защото се е смял”.

Изложбата ще отвори врати на 5 март т.г. взала 6 и ще може да се разглежда до 28 март.

Японците твърдят, че времето, прекарано в смях, е време, прекарано с Бога. Тъй като всяка изложба е синтез между човешкото и божественото, достатъчно е да се разходим сред експонатите, за да усетим досега с двете начала.


Когато гледаме плакати, очакванията ни са за ново познание (плакатът е вид информация, оттам – път към знание) и емоции (идещи от естетическия заряд на всяка творба).

Какво ще видим в най-новата изложба от фонда „Хумор на народите”? Безспорно, това са 34 отговора на въпроса за оцеляването на света! Всеки от авторите е категоричен, че най-лесният начин е чрез усмивка, чрез смях, представени ту като ведро човешко лице, ту като стилизирани популярни персонажи, ту като алегории зад познатите предмети.

Творците ни повеждат в една очарователна вселена от усмихнати човешки лица, моделирани от цветя (У.Г.Сато), от географски названия (Лейла Салими), дори до болка познатите ни сърп и чук могат да грейнат като усмихнато лице (Н.Атанасов), а един ключодържател може да е съставен само от ...усмивки (Дамян Дамянов).

Сред експонатите ще видим творби на автори с награди за плакат от различни издания на Международното биенале (на проф. Тодор Варджиев, Милена Абанос, Люба Томова, Ненко Атанасов).

Названието на тази изложба не е избрано случайно - това е мотото на Дома, негова запазена марка вече повече от 40 години.

Тогава, преди 40 години, обновената и модернизирана сграда на една бивша кожарска фабрика се превръща в нещо неповторимо, наречено Дом на хумора и сатирата.

Това „нещо” си има рожден ден (1 април 1972), има си и любимо мото (сега бихме казали лого) и дори нещо като фамилен герб – своя емблема. Мотото –  „Светът е оцелял, защото се е смял” е специално поръчано от неуморния първи директор Стефан Фъртунов на поета –сатирик Радой Ралин, за дълго намиращ се в немилост заради своите „Люти чушки”.

Най-напред в публичното пространство мотото се появява в каталога на Първото международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика през 1973.

Емблемата пък – стилизираната като земно кълбо габровска котка, също специално поръчана, е дело на художника Богдан Бенев.

Ето така тази неголяма изложба става повод да надникнем в аналите на Дома на хумора и сатирата и да си спомним за творци и жизнени съдби, свързани с Габрово или достойно вградени в темелите на културната история на града.

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 11 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.