18.06.2015г. | 07:55ч.
170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АНДРЕЙ СУЛТАНОВ - ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН, СТЪПИЛ НА АМЕРИКАНСКА ЗЕМЯ

Теми от вестник "100 вести":

170 години от рождението на Андрей Султанов - първият българин, стъпил на американска земя


В българския вестник „Напредък“, издаван в Цариград, в броя от месец ноември 1875 година е публикувано писмо до редактора на вестника от 29 октомври 1875 г. на български младеж, който учи в колежа Хамилтън в Ню Йорк, САЩ.

В писмото си той споделя мъката си, че българите не са известни по света. В книги, землеописания на Турция, не се споменава, че освен турци в тази държава живеят и българи.

Утре по време на бизнес форума „Създаваме перспективи“ на Българо-швейцарската търговска камара, градовете Габрово и Тун и бизнес общността в регион Габрово ще бъдат наградени победителите в Start Up Габрово-Тун надпреварата.

Тя беше обявена през юни миналата година за стартираща бизнес инициатива на млад предприемач Start Up, за която бяха депозирани 30 предложения в регламентирания за това срок.

Шест от тях получиха възможността да преминат през втория етап на оценка и да разработят своя бизнес план.

Условна присъда за шофьор на автобус заради катастрофа, при която загина мотоциклетист. Вината поделена – мотоциклетистът правил обратен завой, а автобусът се движил със 110 км/ч.

43-годишният габровски  шофьор И. Х. беше осъден условно на 3 години затвор и лишен от книжка за 3 години заради причинена смърт на мотоциклетист.

Трагичният случай стана през септември 2014 г. близо до разклона за габровския квартал Войново. Присъдата произнесе на 15 юни т. г. състав на габровския Окръжен съд.

Около 14:50 часа на 20 септември 2014 г. водачът на мотоциклета – 68-годишен мъж от Велико Търново, движещ се към Габрово в дясната лента, решил да завие обратно.

В това време до него, в лявата лента, се движел автобус „Бова”, шофиран от И. Х. При обратния завой мотоциклетистът не пропуснал автобуса, продължил движението си, при което се блъснал в голямата кола.

При удара загинал на място. По време на огледа на местопроизшествието още на място катаджиите пробвали И. Х. за алкохол, но такъв нямало.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.