KulturaBg - logo

„Виртуалният посетител не е реален посетител“

Снимка от презентацията на музей „Етър“ бе поставена като заглавна към публикацията, която информира за провеждането на Петия международен колоквиум Пиранова (Piranova). Форумът е реализиран от Форум на славянските култури (Forum of Slavic Cultures), съвместно с Европейската музейна академия (European Museum Academy). 
 

Представителят на българския музей на открито в колоквиума – Тихомир Църов, разви темата „Виртуалният посетител не е реален посетител“. Застъпено бе разбирането, че дори да има финансов принос към даден музей, нито един онлайн-турист не може да усети същността на институциите, чиято мисия е да опазват движимото и недвижимо културно наследство на общностите, към които принадлежат.
 
В статията се казва, че експерти от седем страни са участвали с лекции в колоквиума Пиранова, чието заглавие е „Триумф на дигиталното“. Те са дали конкретни примери от своя опит в използването на дигитални средства в периода на затваряне на музеите, заради пандемията от ковид-19.

 
Маргарет МакКуул от университета в Гласгоу и Хенрик Зиспейн, директор на Европейската музейна академия, са говорили за „дигиталните ад и рай“ от теоретична гледна точка.
 
Ивана Растович от галерия „Matica Srpska“, Сърбия, е представила добри практики от музеите, като места за съхранение на наследство.

Аленка Чернелич Крошеля и Андрея Матийевич от словенския музей „Posavje Museum Brežice“ са дали примери от дигиталната си комуникация и до каква аудитория са достигнали.

Сладжана Велендечич и Александър Стефанов от музея във Войводина са представили своята музейна история през приключенията на музейния мишок Харлампийе (Harlampije) и други форми на комуникация с публиките, докато Тихомир Църов от българския етнографски музей на открито „Етър“ е акцентирал, че реалните посетители никога не могат за бъдат заменени от виртуални.

Втората част на колоквиума е съдържала две работилници. Първата, водена от Карл Мур – председател на Европейската музейна академия и директор на музей „Аугсбургски текстил и индустрия“, е била фокусирана върху музейния модел на бъдещето. Втората работилница, водена от Диетмар Оссес, директор на Вестфалския държавен музей на индустриалното наследство, е била посветена на мултикултурното участие в работата на музеите.

Шестото издание на Международния колоквиум Пиранова е планирано за октомври тази година. Ако обстоятелствата позволяват, участниците ще се срещнат на живо в Словения.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още