29.11.2015г. | 09:55ч.
ДЕТСКА ГРАДИНА СЛЪНЦЕ С ШАНСОВЕ ДА СТАНЕ СГРАДА НА ГОДИНАТА

 Конкурсът „Международни дни на пасивните сгради“ се провежда през ноември 


Вратите на няколкостотин обекта по целия свят се отварят за посещения и всеки, желаещ да оцени предимствата на стандарта, може да почерпи опит от първо лице. В България тази година планираните събития са в София и в Габрово.

ЦДГ „Слънце“ е сред номинираните в тазгодишното издание на конкурса „Сграда на годината“ и се състезава в категорията „Сгради – образователна инфраструктура“.


Информация:

Сградата на ул. „Любен Каравелов“ №32 в гр. Габрово и е проектирана като разширение на база 1 на ДГ ”Слънце” през 2012 г., с техническо задание за „максимално доближавайки се до стандарта „Пасивна къща”.

Разширението се състои в изграждане на нов, самостоятелен корпус, разположен в двора, непосредствено до съществуващата детска градина. Инвестиционният проект е разработен по проект: „Региони на Пасивната сграда и възобновяемата енергия (“PassReg”)” по програма „Интелигентна енергия за Европа”, в която Община Габрово е в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност (ЦЕЕ) „ЕнЕфект”, който е управляващ орган на Общинската мрежа за енергийна ефективност (ОМЕЕ).

Сградата е двуетажна. Предвид поставените високи изисквания за енергийна ефективност, формата и ориентацията й и вътрешното разположение на помещенията са съобразени с принципите за максимални топлинни печалби от слънцегреене и минимални топлозагуби от конструктивни термомостове и външни остъклявания.

На приземното ниво на сградата е разположена една детска група и многофункционална зала с директен изход към покрита с пергола входна площадка към южния двор. Обособени са сервизни и складови помещения, съгласно изискванията за такъв вид сгради. Във връзка с изискванията за достъпна среда е осигурена платформа за второ ниво.