26.03.2015г. | 12:24ч.
ДОМЪТ НА ХУМОРА И САТИРАТА СТАВА НА 43 ГОДИНИ НА 1 АПРИЛ

На 1 април – Международния ден на хумора и шегата – Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще отбележи своя 43-и рожден ден.

Както всяка година екипът на габровската Весела къща щедрообявява 1 април за Ден на отворените врати, през който специалните празнични прояви са безплатни за всички габровци и гости на града. По традиция в целодневната първоаприлска програма са предвидени интересни изяви за всички възрасти.

От 10.00 ч. в „Залата на жирафите” е детското матине „Да поиграем с Рачо Ковача“.Празникът за малчуганите е свързан с един от най-известните габровски символи – Рачо Ковача – и е посветен на 80-годишнината от поставянето на скулптурата му на скалата в река Янтра.

Главни герои в него са децата от подготвителна група на ЦДГ „Мики Маус“ – Габрово, а изявата е заключително занятие от съвместния образователен проект на Дома на хумора и детското заведение, чрез който децата се запознаха със символите на габровския хумор и ги претвориха във весели истории, рисунки и игри. Сега предстои подреждането на голям пъзел с образа на Рачо Ковача, както и забавление с  викторини, игри и множество изненади.


Откриването на изложбата „Нашенци преди и сега“ е предвидено за 14.00 ч. в зала 6 на Веселата къща.

Тя е посветена на 125-годишнина от рождението на Чудомир, а неговите герои са вдъхновили малките художници от школата по изобразителни и приложни изкуства „Арт линия“ в Казанлък.

За първото си гостуване в Габрово възпитаниците на Ваня Запрянова представят 56 рисунки с молив, туш и акварел – една истинска галерия от любими персонажи на Чудомир.

Вече 15 години в школата се обучават деца и възрастни, които участват в национални и международни изложби, конкурси и пленери, тематични ателиета и благотворителни акции.

Школата е представяла свои изложби в Русия, Украйна, Македония, Белгия, Япония и е лауреат на много награди.

Казанлъшкият хуморист е вдъхновил и малките артисти от Юношеския театрален състав „Смехоранчета“ към Народно читалище „Св.св. Кирил и Методий-1928“ в Габрово с ръководител Виктория Петрова.

Специално за откриването на изложбата и за рождения ден на Дома на хумора те са подготвили сценките „Провинциалистки“ и „Художникът“, които ще изпълнят пред гостите на празника.

В 17.30 ч. е откриването на представителната изложба „ФЕКО – 30 години обединени карикатуристи“. Това е сборна изложба, която отбелязва 30 години от създаването на една забележителна организация.

През далечната 1985 г. се основава Федерацията на европейските организации на карикатуристите (ФЕКО), която отдавна е надскочила границите на нашия континент и днес, освен от Европа, в нея членуват организации от Австралия, Япония, Египет, Аржентина, Израел, Тайван, Корея и Иран.

На поканата на Дома на хумора да участват в тази обща празнична изява откликнаха 30 представители на ФЕКО-организации от 15 страни, които изпратиха 60 карикатури, специално създадени за отбелязване на кръглата годишнина.

Сборната изложба е израз и преклонение пред таланта, остроумната мисъл и социалната ангажираност на карикатуристи от различни страни да рисуват историята на съвременния свят през призмата на комичното.

Специално за събитието от Франция пристига г-н Бернар Бутон – президент на ФЕКО, който лично ще открие изложбата и ще поздрави почитателите на хумора в Габрово. Почетни гости на вернисажа ще бъдат и родните карикатуристи: г-н Ивайло Цветков – президент на ФЕКО-България и неговият заместник г-н Трайко Попов.

В празничната вечер ще прозвучат изпълнения на дует „Кредо“ и на възпитаници от Музикална школа „Звезди в аванс“ с ръководители Ваня и Радослав Талеви.

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 10 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.