KulturaBg - logo

МАЙСТОРСКИТЕ НАДПРЕВАРИ В ЕТЪРА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ - ЕДИН РАЗКАЗ НА РОСИЦА БИНЕВА (СНИМКИ)

Началото на майсторските надпревари в АЕК "Етър" е поставено още през 1981 г., когато във връзка с отбелязването на 1300-годишнината от създаването на българската държава, в музея се организира надпревара на майстори ковачи и дървостругари.

   Разказва Росица Бинева, уредник в музея   
Чуйте аудио-предаването, в което Росица Бинева разказва за майсторските надпревари 
1981 година, работен момент от състезанието, Байо Баев – Габрово и Радослав Киров – Добрич

Идеята, която се доразвива съвместно от ръководства на АЕК “Етър”, ЗМНХЗ и от тогавашния Окръжен съвет за култура - Габрово , прераства в пресъздаване на един нов съвременен “облок”, на който майстори с утвърдено име и доказани умения в един занаят да премерят сили в няколкодневна надпревара.

Състезанията първоначално се организират като съпътстващо мероприятие на празника на майстора – Св.Спиридон - 12 декември. Основната му цел е да способства за съхраняването и продължаването на народната традиция при изработване на предметите, да популяризира традиционните форми и украса, въплътили в себе си чувството за красота и хармония.

Главно изискване в надпреварите е да се спазва старата технология и техника за украса, като се използва традиционен инструментариум. Статута на състезанието включва два основни момента:
Изработване на един задължителен за всички участници съд.

Изработване на съд по избор от регистъра на традиционните български изделия.За точното спазване на регламента и оценка на изработените предмети следи жури от специалисти-етнографи и майстори.

Първоначално са организирани надпревари между бакърджии в три последователни години (1982, 1983, 1984). Своите умения показват майстори от Троян, София, В. Търново, Габрово, Добрич, Казанлък, Калофер, Пловдив, Шумен.
Задължителните съдове, който трябва да бъдат изработени са – менче, сахан, гюмче или кана.
 
1982 година 

1983 година, Оценяване на изработените предмети
Евтим Димитров – секретар на Окръжен съвет по култура – Габрово, Величка Георгиева – представител на ЗМНХЗ, Тотю Тотевски – директор на Музей на занаятите – Троян, Тинчо Димитров – майстор - устабашия в АЕК “Етър”, Анна Станчева – уредник в Етъра


През 1985г и 1986г възможност за изява се дава и на ножарите. Тогава се отчита и участие на рекорден брой майстори в едно състезание – 10 души. И двете години Първата награда бе спечелена от Кирил Коликов  - Пловдив.  А задължителните предмети са – солунски нож и пловдивски нож.
През 1989г. по случай 25-тия юбилей на музея, Етъра е домакин на майстори ковачи. Задължителен съд е родопско “конче” (главнарник за камина).

1984 година, Байо Баев – Габрово, Илия Иванов – Шумен и Благой Попов – Пловдив се запознават със задължителния предмет за изработване. 

Последвалите трудни години особено тежко се отразяват на културните институти в страната. Тогава идеята за съхраняване на народните занаяти бе изместена на заден план от борбата за оцеляване на музеите. Загуби се и връзката между музея и ЗМНХЗ , финансовите проблеми принудиха много от майсторите да потърсят други възможности за препитание.

Това е и причината последвалите състезания да бъдат на доста голям интервал 1994 г. и 2003 г. – отново на майстори бакърджии.

Моменти от надпреварата - 1994г (от ляво на дясно) Димитър Бочуков - Асеновград Петко Байков- гр. Казанлък, Тошо Калустян – Пловдив.

По време на тези осем състезание в Етъра си дават среща 3 поколения майстори. Надпреварите винаги прерастват в нещо повече от “съревнование между равни”. По думите на самите участници това е време за “сверяване на часовника”, за размяна на идеи, за весели и шумни вечери след усилената работа през деня.

Създаването и съхраняването на тази чудесна идея - Етъра  да се превърне в средище на майсторите от всички краища на България не би била възможна без организаторите на надпревари: Ст. Станчев – директор  на музея по това време, Анна Станчева – уредник отдел “Занаяти” в Етъра, Величка Георгиева етнограф - представител на ЗМНХЗ,  Александър Раев – майстор бакърджия, председател на ЗМНХЗ,  Пенко Пунтев – директор на Националния етнографски музей, по-късно председател на  ЗМНХЗ, Тотю Тотевски – тогава директор на Музей на занаятите – Троян.
 
В края на  2003 година в Изложбената зала на музея бе направена ретроспекция на състезанията през годините с богат снимков материал и представяне на част от изделията на майсторите.

За съжаление, съгласно регламента на състезанието изработените предмети са разпределяни между организаторите АЕК “Етър” и ЗМНХЗ. Надяваме се, в бъдеще да бъде реализирано пълното представяне на състезателните предмети, след приключване на поредната невероятна, по своя дух и емоция, майсторска надпревара в Етъра.

Предаване, реализирано от Kultura ON-AIR в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово. 
Сподели
НИКОЛИНА КАРАБЕЛОВА
Автор: НИКОЛИНА КАРАБЕЛОВА

Брой публикации: 7 аудио, 5 видео, 2 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още