KulturaBg - logo

Мариана Стефанова печели наградата на музей „Етър“

Мариана Стефанова печели наградата на музей „Етър“ за участието си в рубриката „Музейни загадки“. В последното издание бяха дадени 36 отговора, верните от които са, че става въпрос за „просфора“.

Според регламента на играта „Музейни загадки“ победителят – Мариана Стефанова, получава право на едно безплатно семейно посещение в музея в удобно за него време, но в рамките на настоящата година. По желание има право и на участие в семейна игра. Марияна Георгиева може да се свърже с екипа, като напише съобщение в страницата на музея във Фейсбук. Тя също ще бъде уведомена чрез лично съобщение за наградата, която получава.

Хлябът е изключително важен елемент от традиционната култура на българина. Дори когато се приготвя за ежедневна употреба има редица практики и правила, които трябва да бъдат спазени. А когато той се приготвя за специален случай всеки един от предметите, който по някакъв начин е свързан с направата и неговото оформление, за да може той да придобие статут на празничен, обреден хляб, се радва на голяма почит. Един от тези предмети е просфорният печат, който освещава хляба и му дава възможност да участва в Светата литургия.

Просфората, която се ползва в тайнството, се подчинява на абсолютно строги изисквания. Обикновено самият печат се разделя на основни канонични полета, със задължително оформен кръст. В центъра присъства знакът ИС ХС НИ КА – „Иисус Христос побеждава“. Едното рамо на печата е посветено на Света Богородица, а другото рамо – на всички ангелски чинове. Без който и да е от тези символи, хлябът няма как да участва в религиозното тайнство.

В миналото просфорните печати са били предавани по наследство, обикновено на най-големия син, а има и практики, когато счупеният от старост печат се разделя между децата в семейството, защото дори малката частичка от този печат има огромна сила.

Просфората, която Музей „Етър” ви представи като загадка се отличава с това, че е изработена от бронз. Горната част представлява кръст с пет малки кръстчета по краищата, а на върха, разпятие – в горния край над главата на Христос, две ангелчета и символа на Светия Дух. На задната страна има стилизирана растителна орнаментация.

Този предмет е част от основния фонд на отдел „Духовна култура”.

Използвана литература от книгата на д-р Иглика Мишкова „Просфори (печати за хляб)“

Познай и спечели! Какъв е този предмет? 

По темата:

Марияна Светославова Георгиева печели наградата на музей „Етър“

Валентина Стоянова печели наградата на музей „Етър“ за участието си в рубриката „Музейни загадки“

Петя Георгиева е победител в рубриката „Музейни загадки“

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още