KulturaBg - logo

Първият директор управлява музей „Етър“ от Гайтанджийската одая

Пазим миналото, градим мостове към бъдещето!

Научете 60 лични истории, свързани с музей „Етър“! До края на 2024 – годината, в която музеят става на 60, ще ги откривате на различни места – по чаршията, във водните съоръжения и другите архитектурни обекти, в разказите на майсторите и екскурзоводите, в публикациите на официалния сайт и социалните мрежи на музея. Предстои Ви едно незабравимо пътешествие, което да стане Ваша лична история, свързана с възрожденското съкровище на България – музей „Етър“.

В новосъздадения музей „Етър“ като първа канцелария е използван един от неговите обекти – Гайтанджийската одая. Там над своите проекти и задачи работят директорът Лазар Донков и първият уредник Ганка Рибарова, която постъпва на работа през 1965 г. 

Помещението не е подходящо оборудвано и музейните специалисти нямат нормални условия за работа.

Разполагат само с две трикраки столчета. За маса няма място, пишат на колене. Документацията съхраняват в малко сандъче. През студените зимни месеци палят печка на дърва.

По-късно Лазар Донков се мести на втория етаж в една от къщите на чаршията, където днес е запазен неговия кабинет, мебелиран в стила на 70-те години на XX век. Точто срещу него е разположена изложбата „60 години – 60 лични истории“, част от която са двете трикраки столчета и сандъчето.

 

Разгледайте експозиция Лазар Донков

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още