12.10.2015г. | 15:03ч.
РЕДНО ЛИ Е ДА ТЪПЧЕМ ВОЛЯТА НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ФАБРИКАНТ?

За автора на статията:
Младият фотограф Радослав Първанов е роден през 1992 година. Студент е в ТУ - Габрово. Известен е с фотографиите си, които намират отличен прием в медиите. Негови снимки участват успешно в национални и международни конкурси.   


По така нашумялата тема, от около 5-6 години имам допир до тази сграда и за съжаление виждам, как с увеличаването на годините, надеждата тя да се възстанови намалява. Виждах как храстите и дърветата стават все по-големи и скриват прекрасната фасада на това четириетажно произведение на изкуството.

 Малко история 
Вилата на Пенчо Семов е построена по проект на архитект Никола Гръблев от 1928 до 1933 година. Според завещанието на най-големия български индустриалец сградата трябвало да стане Старопиталище. Така я наричаме всички в Габрово, но по този начин лъжем, лъжем себе си, лъжем всички. Тя не само не е по предназначението си, ами е била инфекциозна болница, а днес... не ми се иска да определям какво е днес.

Радослав Първанов Фотография - Radoslav Parvanov Photography

Огромни алеи, езеро, цветя за всички годишни времена, зимата парна инсталация топлела растителните видове – все неща, които днес няма да видим на това място. Всеки път когато отида там у мен бушуват много и странни чувства, едно непримиримо желание да я видя как е изглеждала преди, но не на снимка.

Да дойда като габровец и да се повозя на водното колело сред лилиите, да разгледам уникалните растения отглеждани от специални градинари тук... но уви... невъзможно е!
Обичам всеки път щом ида да се отбия и при чешмата с мотото, което днес стои на герба на Габрово, да се сещам за онази история как Бай Пенчо оставял локум с цветовете на националният ни флаг. Това място също се руши, времето и бездействието не му прощават.

Питам се всичко оставено, подарено, завещано ни от онези хора, които са давали мило и драго за родния край трябва ли да бъде в това състояние днес. Трябва ли да се чудим къде да настаним едно или друго учреждение, а толкова места да пустеят. Питам се редно ли е да потъпчем волята на най-големия фабрикант – неговото завещание да бъде Старопиталище, безплатно за бедните работници, с такса за по-заможните и безплатно за писатели и журналисти.

Радослав Първанов Фотография - Radoslav Parvanov Photography