KulturaBg - logo

РИМ – ГАБРОВО СЕ УТВЪРЖДАВА КАТО КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ

При значителен интерес премина общественото обсъждане на проекта „Регионален исторически музей – Габрово – познание, участие, преживяване”. Община Габрово, собственик на сградата на ул. „Николаевска”, ще кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., Приоритетна ос 6: „Регионален туризъм“, Процедура „Развитие на туристически атракции”.


Проектът предвижда ремонт на сградата на РИМ – Габрово, създаване на нова постоянна експозиция, оборудване на ателието за реставрация и консервация, обособяване на център за работа с деца, създаването на нов рекламно-търговски щанд, дейности по популяризиране и реклама Дечкова къща, която е част от музея, ще бъде газифицирана и ще се обособи на първия етаж ретро-кафене.

„Имаме разработени Инвестиционен и Технически Проект за ремонт, съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство. Сградата, която е от национално значение, е дело на големия български архитект Никола Лазаров и е в експлоатация повече от 116 години. Строителните и реставрационните дейности при сериозното преустройство през 2003 – 2004 г. не обхващат ремонт на покривната конструкция, на ламаринените обшивки на мансардния етаж, на дограмата на прозорците, на оберлихта на плоския покрив. Оттук произхождат и сериозните вече проблеми на сградата, които застрашават персонала, посетители и културното наследство и общото и функциониране ѝ”, каза по време на общественото обсъждане директорът на РИМ – Габрово Красимира Чолакова.

Проектното предложение за ремонта на сградата предвижда: подмяна на дървена дограма с алуминиева; цялостно вътрешно пребоядисване и частично изкърпване на компрометирани мазилки; почистване на видимата каменна зидария; дренаж и външна хидроизолация на стените под нивото на терена.

В партера, на първия и на мансардния етажи ще се подмени дървената двукатна дограма с нова, от трислойно слепена импрегнирана дървесина с троен стъклопакет. Вътрешните и външните детайли и декоративни елементи ще се изпълнят по мярка от оригинала. Съществуващите метални решетки няма да се демонтират, а ще се реставрират на място и ще бъдат пребоядисани. Предвижда се цялостно вътрешно пребоядисване и частично изкърпване на компрометирани мазилки на всички етажи.


Външните дървени и вътрешни дървени врати – във входното фоайе, към дървеното стълбище и интериорните врати на всички етажи ще се реставрират.

Дървеното стълбище ще се реставрира и пребоядисва. Настилката на външната северна стълба ще се подмени с плочи от изкуствен камък, имитиращ пясъчник. Парапетът й ще се подмени с нов, по мярка от място и детайл от балконския парапет, разположен над него на северната фасада. Металните балконски парапети на първия етаж ще се реставрират.

На плоския покрив ще се демонтира съществуващата компрометирана хидроизолация и ще се изпълни нова изолационна система. Ще се подмени ламаринената обшивка на борда с нова. Ще се демонтират съществуващата метална конструкция и прозорците на оберлихта, ще се изгради нов стоманобетонен борд, върху който ще се монтира ново покривно остъкляване с алуминиева конструкция и троен стъклопакет с външно ламинирано стъкло (триплекс) по сертифицирана система.

В мансардния етаж и покрива ще се демонтират съществуващата фасадна обшивка от метални шиндли, металните обшивки на капандурите, улуците, металния корниз, декоративните метални елементи, дъсчената обшивка под ламарината, керемидите и компрометирани елементи от фасадната и покривната дървени конструкции.

Неизползваемите комини ще се премахнат до котата на таванския гредоред. Ще се монтира топлоизолация от пресована каменна вата. Ще се подменят компрометирани дървени конструктивни елементи, дъсчената обшивка с ламиниран водоустойчив шперплат, върху който ще се полага хидроизолационна мембрана. Фасадната обшивката от метални шиндли ще се възстанови в оригиналния вид.

Върху покривната конструкция ще има покритие от метални керемиди с полиестерно покритие по сертифицирана система, включително снегозадържащи елементи и елементи за проветрение.
Металните капандури ще се реставрират и ще се монтират върху фасадата и покрива. Предвижда се и поставяне на нова мълниезащитна и заземителна инсталация.

В компрометираните участъци от фасадата, включително тераси, бордове, корнизи, ще се изкърпят обрушените мазилки.

Фасадите ще се пребоядисат цялостно със силикатна боя, като се повтарят съществуващите цветове.
Металните водосточни тръби ще се пребоядисат, пластмасовите ще се подменят с метални.

„Благодарение на ремонта, след като се подобри температурния режим, и спрат течовете и разрушаването на стените, залата за събития и помещенията за работа с деца ще могат да се използват целогодишно. Новата експозиция ще запази името „Габрово и габровци”, за да има приемственост, но ще доразвие и представи пред публика атрактивен и любопитен разказ за историята на Габрово и региона. РИМ – Габрово е единствената музейна институция в града, която представя общоисторически разказ и експонира обществено-политическа история. Културните ценности ще бъдат представени в модерни витрини, с реактивни стъкла за увеличение на образа, където е необходимо, с подходящи осветление, музеен реквизит, текстове. На партера ще се развие историята на Габрово, а на първия етаж ще се представят бележити габровци и техните истории с възможност на няколко години да се подменят”, сподели директорът Красимира Чолакова по време на общественото обсъждане на проекта.


За пръв път в постоянна експозиция в града ще бъде представена древната история на региона чрез археологически културни ценности, резултат от 42-годишни археологически проучвания на музея.
 
Атракция в експозицията е екранът с възможности за флаш-прожекция, показваща праисторически обитатели на пещерата Бачо Киро.

В експозицията, посветена на османския период, атракции са 3-D екраните с наслагване на стъкла, които показват габровските дервендтжии и габровка в сокайно забраждане. Посетителят ще може да  преминава около персонажите.

Чрез специално чрез мобилно приложение – филтри за снимки, посетителят ще може да се заснеме с ефектното сокайно забраждане. 3-D екран с наслагване на стъкла ще пресъздава и легендарната отбрана на Шипченския проход от българските опълченци.

Друга атракция е екран с мултимедия за 3D прожекция на възрожденски дюкян с вграден оригинален шкаф с атракциони – непознати и слабо известни габровски стоки, които ще бъдат отваряни, докосвани, откривани и разгадавани от посетителите.

В посветената на новата история на Габрово част от експозицията ще бъде обособен кметски кабинет, с възможност за посетителите за собствено заснимане в ролята на кмет. Специален екран ще показва развитието на града през вековете, с поетапна реконструкция на емблематичните сгради.
На първия етаж екран ще представя историята на известния габровски род Хаджистойчеви – собственици на сградата на РИМ. В посветената на бележити габровци експозиция на етажа атракция е 3-D екран, позволяващ на посетителя да се качи на емблематичната сграда „Парахода“ на легендарния индустриалец и дарител Пенчо Семов и да го управлява.

Обособено място с екран за прожекции на мансардния етаж ще позволи публиката да се докосне до слабо третирания, но ставащ все по-любопитен за нея разказ за историята на града през социалистическия период.

РИМ – Габрово ще предостави на посетителите възможност да ползват двуезична Tour guide система и да се запознаят с историята на всяка експонирана културна ценност.
Специално ошиняване и поставянето на корди с окачвачи ще позволи лесното експониране на мобилни изложби в залата за събития.

Проектът предвижда и обособяване на Център за работа с деца. В него те ще могат да се обучават и забавляват с интерактивен екран за подреждане на исторически пъзели и игри, свързани с историята на Габрово и националната история, с характерни за региона елементи на материалната култура и забележителни културни ценности от фондовете на РИМ – Габрово, с българските традиции и типични за региона обичаи. Специално оборудван за детска и ученическа аудитория, центърът ще бъде място за работа със семейства, организиране на празници.

Чрез този проект ше бъде обновено оборудването на Ателието за реставрация и консервация в музея, което ще позволи разширяне на неговата дейност за опазване на културното наследство.
Новият търговско-рекламен щанд ще изнесе непосредствено пред посетителите музейните сувенири, издания, рекламни материали. Предвиденият 3-D принтер ще позволи обогатяване на номенклатурата на музейните сувенири и лесното изработване на ефектни подаръци.
 
Дечкова къща ще бъде газифицирана и ще се обособи на първия етаж кафене. Изпълнението на всички тези дейности ще допринесе за развитието на РИМ – Габрово като конкурентоспособна туристическа атракция и за пълноценното реализиране на туристическия му потенциал.

„Благодаря на Община Габрово и лично на кмета г-жа Таня Христова за идеята за проекта и нейната подкрепа, на арх. Хлебарова и нейния екип за професионализма при изготвянето на техническия проект за ремонта, на консултанта г-н Горанов, на екипа на РИМ – Габрово, които работи по изготвяне на ТЕД за проектното предложение, което се надяваме да реализираме”, каза в заключение Красимира Чолакова.  
Сподели

Прочети още