KulturaBg - logo

СИМЕОН ВТОРИ Е ЕДИН ОТ ГОВОРИТЕЛИТЕ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ТУРИЗЪМ И КУЛТУРА

Цар Симеон Втори е един от основните говорители на Първата световна конференция за туризъм и култура, организирана съвместно от ЮНЕСКО и Световната организация по туризъм в гр. Сием Рип.


Това съобщава официалният сайт на Царя kingsimeon.bg

Конференцията, под надслов „Туризъм и култура – изграждане на едно ново сътрудничество” представлява безпрецедентна обща платформа, на която политици, лидери на общественото мнение, експерти от областта на туризма и на културата могат да обсъдят основните предизвикателства и възможности за засилване на взаимодействието между тези две взаимно свързани сфери.

По-активното развитие на културния туризъм ще спомогне за по-голям икономически растеж, подобряване на социалния статус и съхраняване на културното наследство в отделните страни.

Сред участниците са г-н Талеб Рифай, Генерален секретар на Световната организация по туризъм, г-н Алфредо Перес де Арминян, заместник Генерален Секретар на ЮНЕСКО по културните въпроси, министър председателя на Камбоджа, министри на туризма от цял свят, представители на неправителствени организации, туристически и културни дружества.

През тези два дни участниците разглеждат различни възможни модели на сътрудничество между туристическите и културните институции, както и между държавните органи, частните и неправителствени организации.

Това уникално събитие, на което за първи път двете организации на ООН директно си сътрудничат, е истински шанс да бъде обсъдено как чрез по-активното взаимодействие между туризма и културата, да бъде облекчена бедността в много региони, да бъдат създадени работни места, да бъде съхранено културното богатство, и да се постигне по-голямо разбирателство между народите.

В своето изказване Негово Величество отбеляза:
„Като един от тримата живи държавни глави от Втората световна война, какъвто по стечение на обстоятелствата съм аз, трябва да споделя с вас, че когато прочетох за съчетаването на културата с туризма, първото, което ми дойде на ум беше мир, хармония, взаимно разбирателство”.
По-нататък Негово Величество открои три основни новаторски подхода на сътрудничество между туризма и културата – регионална интеграция на страни с подобни „продукти”.

Той даде за пример своята Родина:

„За посетители, идващи от далече едва ли е вероятно да дойда само в България. Но, ако предлагаме пакет, включващ София, плюс Атина, плюс Истанбул, вероятността големите международни туроператори да рекламират това атрактивно пътуване става очевидна”.
Царят говори и за друг туристически модел - бързо набиращ популярност сред заможните туристи – съчетанието на здраве, природа, спорт и култура. „Нека не забравяме, че такъв тип туризъм не е нито инвазивен, нито масов”.


И не на  последно място Царят отбеляза, тенденцията „да отсядаш при местните”. „Тук отново положителните странични ефекти да се опознаят и разберат различни култури са добър начин да се изграждат мостове между различните общества” – отбеляза Негово Величество.

„По-тясното сътрудничество между туризма и културата според мен е задължително и то дава тласък на местните пазари, занаяти, сувенири, създава работни места за малките и средни предприятия, което предотвратява миграцията от селските райони”.

Негово Величество направи и конкретно предложение, свързано с финансиране на министерствата на туризма: „Смятам, че на настоящата конференция трябва да се приеме резолюция за отделяне на процент от приходите от туризма директно за съответното министерство и неговите конкретни нужди”.

Цялото изказване може да прочетете тук.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още