KulturaBg - logo

Строителните занаяти на Стара планина

Изложбата на музей „Етър“ и сдружение „Мещра“ може да се види в Старото школо в Трявна.

13 информационни табла

32 дюлгeрски инструмента и дарени предмети по време на експедицията

3D  макет на традиционна къща от с. Горнова могила

Фотографии на Росина Пенчева

През 2019 година екип на музей „Етър“ и сдружение „Мещра“ прави теренни проучвания на 30 населени места, разположени на територията на общините Габрово, Дряново и Трявна. Направен е анализ и са документирани архитектурни обекти, проучена е работата на майстори, които все още владеят строителните занаяти от периода на Българското възраждане.

Изложбата „Строителните занаяти на Стара планина“, която се реализира съвместно от музей „Етър“ и сдружение „Мещра“, предлага поглед върху архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в Габровско. Територията е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването и редица други фактори.

Проектът „Строителните занаяти на Стара планина“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ е съфинансиран от Национален фонд „Култура“. Той има за цел да изследва архитектурното и строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. Партньори са РЕМО „Етър“, Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ и  Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН. Участие имат ученици, учители, студенти и специалисти.

Това е поредно гостуване на изложбата. След откриването ѝ в Габрово през 2019 г. тя бе представена в ИЕФЕМ – БАН, РЕМ – Пловдив, РИМ – Бургас, ИМ „Искра“ – Казанлък.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още