03.04.2015г. | 16:32ч.
ТРИ НОВИНИ ПОДДЪРЖАТ ДОБРОТО НАСТРОЕНИЕ В ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА

Рожденият ден на Дома на хумора и сатирата отмина, а празникът на 1 април „роди“ три добри новини от Веселата къща.

По време на тържеството директорът на Дома г-жа Татяна Цанкова обяви, че от днес нататък зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата“ ще носи името на основателя и първи директор на ДХС – г-н Стефан Фъртунов.


Той е почетен гражданин на Габрово, а заслугите му за популяризирането на запазената марка на града –габровския хумор – са забележителни.

В просторната експозиционна зала 3 по традиция се излагат живописни платна от музейния художествен фонд „Хумор на народите“ или мащабни гостуващи изложби от сродни институции.

В нея се провеждат многолюдните тържества на Веселата къща, организират се концерти и публични прояви, състоят се церемониите по откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и награждаването на лауреатите.

„Стефан Фъртунов е нашият създател; човекът, който превърна мечтите си в реалност и допринесе изключително много светът да научи за Габрово и за габровския хумор“ – изтъкна г-жа Цанкова при обявяване на решението.

Подаръкът, който самият Дом на хумора си поръча за рождения ден, също ще разнася славата на Габрово като столица на хумора. Където и по света да се получи писмо от Веселата къща, то ще бъде лесно разпознаваемо още по плика.

Две специални пощенски марки с персонализирани винетки ще отличават пратките, които тръгват от Дома на хумора и сатирата.


Те са с номинали от 0,65 лв. и 1.00 лв, а дизайнът им е на художничката Людмила Цифудин. Персонализираната винетка изобразява логото на Музея „Дом на хумора и сатирата“, чийто автор е Богдан Бенев.

За пореден път светът ще научи за Габрово и за Международното биенале на хумора и сатирата от една реклама, която се появява в сайта на престижни институции, свързани с популяризиране на изкуството.

Става дума за прочутата галерия „Тейт“ в Лондон и хотелската верига “Le Meridien Hotels & Resorts” (130 хотела в 50 държави), които работят по съвместен проект, даващ възможност на туристите и гостите на хотелите да научат повече за културните прояви, организирани в близост до мястото, на което са отседнали.

Той се нарича „Отключи изкуството“ и дава информация за стойностни изложби, концерти, фестивали, филми и др. Фотос на фасадата на Дома на хумора, препратка към уеб-страницата на Музея и текст, рекламиращ изложбите на 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, са вече на сайта на проекта – в раздела, посветен на хумора в изкуството.

В рубриката „Изложби по света, които предизвикват усмивка“, габровското Биенале е сред трите експозиции, които се препоръчват на туристите това лято (http://lemeridienunlockart.starwoodpromos.com/humour).


Другите две са в Двореца „Белведере“ във Виена (Австрия) и в Художествения музей във Волфсбург (Германия). Поканата за включване на Дома в тази инициатива идва от самите редактори на сайта и, съвсем по габровски, е напълно безплатна за институцията. Габровският Дом на хумора е единствената българска институция, представена в проекта на лондонската галерия „Тейт“.

автор: Дарина Маринчевска

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 10 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.