06.11.2014г. | 13:08ч.
УНИКАЛНО - МОЖЕМ ДА ДОКОСНЕМ ИСТОРИЯТА СИ НЕ САМО В МУЗЕИТЕ

На пръв поглед изглежда лесна за реализация идея. Но не е. И все пак се случи - историята ни излезе от музейното хранилище и може да бъде видяна от всички. Независимо от работното време през седмицата, независимо от почивните дни.


Предмети от древната история са представени в пространството до Баев мост в Габрово. От времето на траките до Възраждането. Регионалният исторически музей и АЕК "Етър" се обединиха в това начинание, което е финансирано по програма Култура на Община Габрово. Днес бе даден официален старт на експозицията “Каменна пластика на открито”.


Сбирката се състои от 15 паметника от Античността и Възраждането – капители, база, фризов блок, плочи, декоративни елементи и корита от чешми, воденични камъни, бояджийски кюп. Осигурено е тяхното опазване от външни посегателства и неблагоприятни климатични условия чрез специализирана консервационна намеса. Поставени са 3 тристенни информационни табели на български, английски и руски. Обособено е открито място за контакти с посетителите, със седящи места.


Новата експозиция вече е част от градския екскурзоводен маршрут, обслужван от РИМ-Габрово. Тя е достъпна за посетители 24 часа - целогодишно.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 202 аудио, 46 видео, 310 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.