KulturaBg - logo

4 869 посетиха музей „Етър“ на 22, 23 и 24 септември

4 869 посетители бяха посрещнати в „Етър“ на 22, 23 и 24 септември, когато се проведоха две важни събития от Културния календар на музея – „Тайните на водните съоръжения“ и „Сезонът на туршиите“. 

Гайтанджийската одая е един от обектите, които са особено интересни за туристите и най-често те я наричат уникална. На пръв поглед прилича на възрожденските къщи от чаршията в „Етър“, но който влезе в нея разбира, че е съвсем различна. Това е място за производство на гайтан, а тайната му е скрита под дъсчения под, където от специално насочената бързо течаща вода се задвижват механизмите. 

 

Процъфтяващ през периода на Османската империя, занаятът гайтанджийство постепенно запада, но в наши дни изделията му са преоткрити от производителите на дрехи. Възроденият към традициите и фолклора интерес насърчава производството на гайтан, а да кажеш, че носията ти е обточена с етърска продукция е особено престижно. И други тайни бяха разкрити на посетителите по време на това издание на събитието „Тайните на водните съоръжения“, така че всеки да остане удовлетворен от пребиваването си в единствения у нас музей на открито.

 

Събитието „Сезонът на туршиите“ даде възможност да се представят рецепти за зимнина и на по-старите, и на по-новите поколения. Идеята за приемственост в кулинарните традиции и приготвянето на зимнина бе реализирана с гостуването на представители на Народно читалище „Светлина“ от град Дебелец, на ученици и преподаватели от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, Габрово. 

 


 

Поне до края на октомври синоптиците предвиждат много добри условия за туризъм, така че всеки има шанса да се възползва от топлото време и да планира поне едно посещение на музей „Етър“, където винаги има какво да се види. 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още