23.07.2018г. | 07:05ч.
АКТИВНО ГАБРОВСКО УЧАСТИЕ В ЮЛСКИТЕ СЪБИТИЯ В МУЗЕЙ АСТРА, ТРАНСИЛВАНИЯ


Етнографски музей на открито „Етър” и тази година взема активно участие в организираните през юли събития в Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния.
 
В рамките на две седмици в това впечатляващо място, разположено в планината Карпати, се осъществяват две такива посещения. В първото събитие – „Красиво. Керамично. Полезно”, бе представена българска керамика от Възраждането, грънчарския занаят по нашите земи и традиционна за населението кухня.
 
Второто – Национална олимпиада „Традиционни художествени занаяти”, започва в началото на последната седмица от юли. ЕМО „Етър” е представен от Ваня Донева, главен уредник на музея, шестима младежи от ансамбъл „Сивек” и техния художествен ръководител Валя Маринова.
 
Таня Станева – един от майсторите-грънчари в ЕМО „Етър”, и Светлозар Тодоров – координатор на отдел „Работа с публики”, получиха дипломи за участието си в „Красиво. Керамично. Полезно”. Таня Станева направи демонстрация пред посетителите на проявата, изработвайки бокал и чиния. Същите предмети, но предварително направени в работилницата в ЕМО „Етър”, тя предостави на музея АСТРА. 
 

В презентацията си Светлозар Тодоров разказа за керамичните школи от Троян и от разположеното в Община Трън, област Перник, село Бусинци. В предварителната подготовка на материала активно съдействие оказа Росица Бинева, уредник в ЕМО „Етър”.
 
Една от атрактивните за публиката прояви е готвенето на открито в румънския музей, където участниците в събитието показват умения в традиционна за страните си кухня. Светлозар Тодоров и Таня Станева приготвиха ястието „пилешка кавърма в гювеч”.
 
Втората група, водена от Ваня Донева, отпътува за Румъния на 23 юли. В продължение на няколко дни младежите от ансамбъл „Сивек” и Валя Маринова проведоха активна подготовка в ЕМО „Етър”. Те се обучаваха на работа с гайтан и създаването на изделия от него, за да направят демонстрация по време на пребиваването си в Румъния.
 
Националният музеен комплекс АСТРА е разположен в трансилванския град Сибиу и има много активно сътрудничество с ЕМО „Етър”.
 

Директорът доц. д-р Светла Димитрова дава висока оценка на взаимните инициативи между двата музея.
 
След свое посещение в Румъния миналата година тя припомни, че в българските университети няма специалност, в която да се обучават специалисти за реставрация и консервация на дърво. Доц. д-р Светла Димитрова заяви, че се разчита на музея АСТРА за подкрепа по отношение на обучаване на хора, квалификация на реставратори, реализация на съвместни работилници.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 214 аудио, 60 видео, 322 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.