13.08.2016г. | 09:54ч.
БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ОЧАКВАТ С НОСТАЛГИЯ МАКЕТИТЕ НА БЪЛГАРСКИ КЪЩИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ИВАЙЛО ПАНЕВ

33-годишният Ивайло Панев от Хасково стана известен с макетите на къщи, които изработва. Предпочита стари постройки от епохата на българското Възраждане, в които открива много топлина и енергия. Българи от целия свят го търсят, подтиквани от носталгия към родината и историята на народа ни.


Днес и утре в ЕМО „Етър”, на чардака в къщата с Работилница за музикални инструменти, Ивайло Панев ще представи пред посетителите своите макети на стари български къщи. И не само това! Ивайло ще им разкаже за енергията, която усеща, когато ги изработва и за любовта си към старата архитектура.

„Пострадах със зрението и стана трудно да си намирам работа. Започнах да се занимавам с изработката на ножове, но вече дори не мога да си го помисля, защото имам много поръчки за изработка на макети на къщи”, споделя Ивайло Панев.


„Моите макети на стари къщи предизвикаха голям интерес сред хората. Те са с големина около 40-45 сантиметра. Заниманията ми с рисуване много ми помогнаха в това занимание.
 
За къщите си използвам естествени материали – пясък, камък, дърво. Цветовете също са постигнати по естествен път. Моите макети са от еднакъв материал, но изглеждат различно. Харесвам старите къщи, върху които има следи от времето, а не съвременните, опънати като „по конец”. Още когато бях малък опитвах да ги рисувам по снимки и фантазия и мисля, че ми се получаваше.
 
Първият макет, който направих беше от клечки, след това започнах да прилагам и други неща. На посетителите в Етнографски музей на открито „Етър” ще разкажа за любовта си към старите български къщи. Да обърнат поглед към нашата традиция. Възрожденската архитектура и строителство ни отличават от останалите, дори днес можем да се върнем към този стил”, споделя Ивайло Панев.
 

За месец той успява да изработи до пет макета на къщи. Има предложения да направи изложба, но не успява да събере достатъчен брой.
 
„Постоянно изпращам макети на къщи в чужбина. Много хора от страната също проявяват интерес да закупят. Искам да направя къщите на Иван Вазов и Баба Тонка, засега събирам впечатления, за да ги претворя”. 

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 145 аудио, 34 видео, 262 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.