KulturaBg - logo

БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖИ СЕ ГОРДЕЯТ, ЧЕ СТРАНАТА НИ Е СПАСИЛА СВОИТЕ ЕВРЕИ

Габрово е първият град, в който приключи общинският кръг на ученическия конкурс за есе, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война. На тържествената церемония, с участието на Яков Джераси, в Актовата зала на Националната Априловска гимназия бяха отличени победителите сред 11-те финалисти.


Комисия в състав от учители по „Български език и литература“ и „История и цивилизация“ класира на първо място Цветина Колева.

Второ място е за Виктория Ангелова от 12 клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

Третото място се подели между учениците на Националната Априловска гимназия – Моника Станчева от 11 клас и Мила Добрева от 12 клас.


Камерният хор на Националната Априловска гимназия с диригент Виолета Василева откри тържествената церемония с изпълнение на произведения от Джордж Гершуин и маестро Георги Атанасов.

Поздравление към гостите отправи и младият пианист Николай Георгиев, който представи популярната филмова мелодия „Огнен танц“.

Той е възпитаник на Юлия Големанова от музикалната школа при НЧ „Априлов-Палаузов 1861“.Своеобразно продължение на темата от оспорваната надпревара ще бъде организираното посещение на 11-те финалисти в София за Деня на спасението на 10 март  2015 г.

Предвидено е да разгледат Централната софийска синагога и да се срещнат със свои връстници от други градове, също участници в конкурс за есе за спасяването на българските евреи. Младите хора ще имат възможност да дискутират и обменят по между си идеи по темата.

От 16 години фондация „Израел-България“ провежда сред ученици от горните класове конкурс за есе по темата заспасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Стремежът на Яков Джераси е младите хора у нас да познават историята си, да се гордеят с предците си, да пишат по темата и свободно да изразяват мнението си.

Кои младежи участваха в конкурса:

4-то – Красимира Илиева Андонова – 12 б кл – ПТГ „д-р Никола Василиади“
5-то – Станимир Пенчев Тепавски – 12 г – НАГ
6-то – Мила Александрова Недялкова – 10 б – ПГТ „Пенчо Семов“
7-мо – Евгени Кирилов Йосифов – 11 б - ПГТ „Пенчо Семов“
7-мо – Десислава Антонова Бялкова – 11 кл. - ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“
8-мо – Десислава Валентинова Ангелова – 9а - ПГТ „Пенчо Семов“
9-то – Габриела Валентин Кунчева – 9а - ПГТ „Пенчо Семов“

Платформата Култура ON-AIR ще пусне филма "Недокоснати от Хитлер" на 10 март, вторник. Денят се отбелязва от еврейската общност в България като годишнина от спасяването на българските евреи.

Филмът е предоставен от Община Габрово със съдействията на Яков Джераси, директор на фондация "Израел - България", която се занимава с благотворителна, образователна и социална дейност.
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 217 аудио, 94 видео, 328 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още