24.02.2015г. | 13:21ч.
ВОЕННИ УНИФОРМИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА В ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ НА ГАБРОВО

В Регионален исторически музей - Габрово постъпи изключително ценно дарение – 3 военни униформи от периода на социализма (две от тях летни и една зимна), нагръдни знаци, както и 29 ордени, медали и удостоверения за заслуги към българската армия, принадлежали на подполк. Цено Иванов Ценов - дългогодишен кадрови офицер и ръководител на Военното представителство в Габрово. 


Дарението включва още и собственоръчно написана от подполк. Ценов „История на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ в три части. Ценните вещи бяха безрезервно предоставени на музея от сина на висшия офицер – Иван Ценов.
Цено Иванов Ценов е роден през 1928 г. в с. Девене, Врачанско. През 1960 г. е назначен на военна служба като началник на военното представителство – гр. Габрово. На това място работи до 1981 г. 

В периода, когато все още е военнослужещ, подполк. Ценов е избран за председател на Областната и общинска секция по „Волейбол“  в Габрово. 

Още като военнослужещ и след пенсионирането си, остава да работи като инспектор по качеството на военното производство до април 1985 г. 

През 1990 г. Цецо Ценов участва в конференция за възстановяване на „Съюза на офицерите, сержантите и старейшините от запаса“ в България. 

Той е избран за член на Общинския съвет на Съюза, а по-късно и за член на Изпълнителното бюро и председател на комисията за социална и икономическа дейност. 

Една година по-късно, след провеждане на Регионалната областна конференция на СОСЗ е избран за секретар на ОС на СОСЗ. Това място подп. Ценов заема до 2000 г. В последвалото десетилетие е последователно - Зам.-председател и Председател на ОС на СОСЗР, Председател на КК на СОСЗР.

От 2009 г. до смъртта си в края на 2014 г. е почетен председател на Областната съюзна организация – Габрово.

Чрез това дарение историческия музей ще обогати своя фонд Най-нова история и ще допринесе за проучването и популяризирането на Историята на СОСЗР в Габрово и региона.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 214 аудио, 60 видео, 322 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.