29.03.2016г. | 07:58ч.
В БОЖЕНЦИ ИЗВАЖДАТ ПОРОЦИТЕ НА ПОКАЗ

"Пороците" е музейна трилогия от изложби, гостуваща в АИР „Боженци“ от Исторически музей – Горна Оряховица. Изложбата е своеобразен разказ за комерсиализирането на човешките слабости.

В изложбата "Алкохол & Амбалаж" екипът на горнооряховския музей е събрал различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Изложбата включва множество черно-бели снимки и фотографии с различно алкохолно послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата в началото на ХХ век популярност у нас бира.


"Тютюн, енфие & сие" проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност като водеща икономическа култура и сериозен вредител на човечеството. Експозицията представя различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата са колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.


"Захар, кафе & сие" представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления свързани с мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе.

Откриването на изложбата е на 1 април от 12:30 часа в Новото школо в АИР „Боженци“. Експозицията ще гостува до 25 септември.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.