KulturaBg - logo

31.05.2017г. | 12:28ч.В „ЕТЪР"-а УЧРЕДЯВАТ ОТДЕЛНА СЕКЦИЯ ЗА МЪЖЕ ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПЛЕТЕНЕТОЕМО „Етър” се включва в Световния ден на плетенето на публични места. На 10 юни от 10:00 часа в музея се събират любители на това занятие, което някои успяват да превърнат в изкуство. Плетенето има важна социална роля и сближава хората.
 
Събитието в ЕМО „Етър” се нарича „На седянка с куки и шарени кълбета” и участниците в него ще бъдат разпределено в няколко секции.
 
Център „Българка” е сборно място за плетачките на две и четири куки. Пред Книгопродавницата ще се съберат майсторките на една кука. Жените със сръчни ръце, които изработват шита дантела ще се разположат на поляната пред Часовниковата кула. През Гайтанджийската одая ще се плете с царевична шума. Група за плетене ще има и на чардака на Табаханата.

 
„Няма значение дали се плете с кука, с игла или без инструменти, както е при изработването на изделия от царевична шума. Инициативата за присъединяването на ЕМО „Етър” към Световния ден на плетенето има важна образователна цел. Към отделните групи могат да се включват хора, които не знаят как се плете, но имат желание да усвоят това умение. Аз самата съм плела като малка, но с интерес ще взема участие”, споделя Мариета Илиева, главен организатор на събитието в ЕМО „Етър”.
 
Музеят ще осигури материали за плетене на всички участници, които са се записали предварително при Мариета Илиева - 0896960676, m.ilieva@etar.bg.
 
Възрастови и полови ограничения няма. В далечното минало всяко момче с куки би предизвикало иронична усмивка или скастряне, че „това е женска работа”, но днес тези предразсъдъци отдавна са изчезнали. Не че много мъже се учат да плетат. В наши дни доста от представителките на нежния пол също не са хващали куки.
 
Машинното плетен отдавна е по-разпространено по света. Но не може да доведе до сближаване между хората, което е толкова характерна последица от плетенето на ръка.

 
В ЕМО „Етър” се прокрадва идеята, ако се присъединят повече от двама представители на силния пол, да бъде обособена мъжка секция.
 
Ножарят Росен Ванев вече знае, че на 10 юни от 10:00 часа пред работилницата му, която се намира точно срещу Книгопродавницата, ще се плете на една кука. 33-годишният мъж не вижда нищо лошо представители на силния пол да станат част от Световния ден на плетенето на открито. Не го е правил досега, но го намира за интересно и е убеден, че ръцете му могат да държат не само хладно оръжие.


Дори познава човек, плетящ на една кука популярните топчета, които тинейджърите подритват и с които жонглират по улиците. 
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 216 аудио, 80 видео, 325 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още