08.04.2017г. | 09:19ч.
ГИЗДАВИ ЛАЗАРКИ ОГЛАСЯТ С ПЕСНИТЕ ЕМО „ЕТЪР" ДНЕС

На 8 април празнуваме Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция днес се откъсват зелени върбови клонки, които се поставят на вратите на следващия ден - Връбница (Цветница).

На 8 април в Етнографски музей на открито „Етър“, където миналото оживява, момичетата от „Училището за лазарки" ще представят традиционните за този ден обичаи. Началните часове на възстановките са 11:30 и 13:30 ч. 


Кастинг за гиздави лазарки тази събота в Габрово

20 девойки  на възраст от 14 до 18 години участват в инициативата, реализирана  от екипа на ЕМО „Етър”. Свежи, усмихнати, неподправени, изпълнени  с любопитство и желание да се върнат към традициите на нашите предци – такива са лазарките, които днес ще направят възстановките в музея.

20 девойки преминаха успешно кастинга за „гиздави лазарки”, организиран от ЕМО „Етър”

На Лазаровден, девойките в Етнографски музей на открито „Етър“ са облечени в автентични габровски носии, носят кошници, украсени с цветя и венци на главите си. В продължение на седмица, от 1 до 7 април, под ръководството на специалисти от музея, момичетата изучаваха символиката на Лазаровден, обредни лазарски песни и танци. Днес те ще покажат пред посетителите в музея усвоеното.

Лазарките на ЕМО „Етър” донесоха късмет на хиляди българи

Още за Лазаровден 

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.
 
Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 184 аудио, 40 видео, 285 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.