KulturaBg - logo

Гимназията по приложни изкуства и музей „Етър“ представиха България на олимпиада в Румъния

Представители на Националната гимназия по приложни изкуствата „Тревненска школа“ взеха участие в олимпиадата „Традиционни художествени занаяти“, проведена от 20 до 24 юли в Националния музеен комплекс „Астра“ в румънския град Сибиу. Поканата бе отправена към музей „Етър“, който предложи на тревненското училище съвместно включване в тази традиционна инициатива.

 

Участник от страна на българския музей на открито бе Ивелина Цанева, която е част от финансово-счетоводния отдел. От гимназията по приложни изкуства се включиха учениците Александра Русимова, иконопис; Теодор Бенов, иконопис; Кристиян Кралев, дърворезба; Семих Алиев, дърворезба и преподавателят Георги Стефанов.

Олимпиадата се провежда под егидата на Окръжния съвет на Сибиу в ​​сътрудничество с Окръжния училищен инспекторат на Сибиу, под ръководството на Министерството на образованието.

Целта на инициативата е да повиши осведомеността на представителите на учебни заведения за непреходните ценности на народната култура и да развие таланта на тези, които се фокусират върху създаване на автентични ценности на народното творчество.

Олимпиадата осигурява – под ръководството на най-добрите специалисти в Румъния, стаж за усъвършенстване на уменията и задълбочаване на общотеоретичните знания на участниците. Областите, върху които е поставен акцент, са история на народното изкуство в Румъния, етнокултурните специфики на различни етнографски области и еволюцията на творческите жанрове в исторически план.

В олимпиадата взеха участие ученици, преподаватели и музейни специалисти от Румъния, България и Молдова.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още