KulturaBg - logo

Еньовден – слънце, билки, вода, пъстри дрехи и усмихнати лица

Георги Георгиев, Иван Григоров и Джино Влахов са тримата участници в Националния конкурс „Етно обектив (Еньовден), класирани от журито на музей „Етър“ съответно на първо, второ и трето място.    

Слънце, билки, вода, пъстри дрехи и усмихнати лица. Ако с едно изречение описваме Еньовден – това, струва ми се, е подходящо. Слънцето е живот. В дните около Еньовден, над Северното полукълбо, то остава с нас най-дълго време – дава ни повече енергия, провокира ни да отдадем почит. Понякога ритуално, понякога и без ритуал. Билките са здраве, водата – както и слънцето, е живот. Пъстрите дрехи и усмихнатите лица са на хората, на тези, които са дарени с живот от слънцето и водата и получават здраве или облекчение на болките от билките.


За Еньовден се знае доста, писано е много. Празникът, с неговите местни особености, е съхранен в снимки, видео, аудио и текст. Популярни автори и специалисти посвещават от времето и професионалния си ресурс на Еньовден.

Фотографиите са особен тип изкуство. Да, днес много хора, изкушени от възможностите на своите устройства, се залъгват, че могат да снимат. Но снимането е като пеенето. Едни пеят вярно, други фалшиво. От пеещите вярно – всеки има различни гласови дадености. От надарените – само някои упорстват и развиват таланта си. А сред тях – малцина успяват да достигнат до нивото да правят изкуство.

Фотографският конкурс „Етно обектив (Еньовден)“, който музей „Етър“ проведе през пролетта на 2020 година, провокира тридесет и четири автори, които се представиха със сто четиридесет и девет фотографии. Журито – Генчо Петков, фотограф-художник, носител на званието EFIAP, Мирослав Живков – дизайнер на музей „Етър“ и Тихомир Пенов – фотограф на музей „Етър“, определи шестнадесет финални фотографии, които да бъдат показани в изложба на територията на музея. Имената на тези десет автори са: Анна Кръстева, Богдан Стойко, Джино Влахов, Елена Негриева, Георги Георгиев, Ира Генчева, Иван Григоров, Желиан Николов, Павлина Илиева, Златко Латев. 


Да попаднеш сред десетте избрани в инициативата на музей „Етър“ автори само по себе вече е признание. Става въпрос да се снима Еньовден, а кой друг, ако не специалистите в етнографския музей на открито, имат познание върху празника на слънцето, билките и водата.

Десет са избраните автори, чиито творби влизат в изложбата, а тримата, които журито класира на първо, второ и трето места са сред тях.

Първо място в Националния фотографски конкурса „Етно обектив (Еньовден)“ e за Георги Георгиев. Той получава двеста лева и едногодишна карта за посещение на музея. Разбира се от директора проф. д-р Светла Димитрова.

Второто място е определено за Иван Григоров, който получава сто и петдесет лева и едногодишна карта за посещение на музея.

Третото място е за Джино Влахов, който получава предварително обявената награда от сто лева и едногодишна карта за посещение на музея.

Останалите седем фотографа с творби, включени в изложбата, чиито имена вече бяха представени, получават уверителни за вкючването си в Националния фотографски конкурс „Етно обектив (Еньовден)“.
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 220 видео, 414 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още