22.07.2016г. | 13:39ч.
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРАМОВЕ В ГАБРОВСКО

Албумът “Православни храмове в Габровско” е съвместно издание на Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Регионален исторически музей – Габрово. Проектът “Православни храмове в Габровско” се финансира по Програма „Култура“ на Община Габрово и е с финансовото участие на Архиерейско наместничество – Габрово и РИМ-Габрово.


Съставители на изданието са протойерей Руслан Личев, Росен Йосифов и Красимира Чолакова. Научен редактор е проф. д-р Петко Петков от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, а редактор – Савина Цонева. Оформлението, печата и предпечата са дело на издателство „Фабер“ – Велико Търново.

Със създаването на  печатно издание-албум “Православни храмове в Габровско”, посветено на 150-та годишнина от освещаването на храм „Успение Богородично“ в Габрово, се социализират до голяма степен непознати за широката общественост визуални и документални свидетелства за  миналото на Габрово.


За пръв път е представен пълноцветен илюстрован каталог на православните храмове в района. Създаденият модерен културен продукт е двуезичен и ще бъде използван за популяризиране на историята и културата на Габрово в страната и чужбина. 

Проектното изпълнение отговаря на потребността от откриване на фондовете на православни-християнските религиозни институции и специализираните институции за съхраняване на културното наследство на територията на Габрово и Габровска община към широката публика. 


Проектът позволява на първо място опазване на културното наследство чрез неговото представяне в печатни издания, експонира до голяма степен непознати за широката общественост визуални свидетелства за  миналото на Габрово и социализира културното наследство чрез създаването на многоезичен културен продукт.

Чрез изследователска дейност в институции и на терен са събрани данни за православните култови постройки на територията на Габровска община. За пръв път са представени 32 действащи православни църкви и манастири на територията на Габровска духовна околия. Особено внимание е обърнато на селските църкви, разположени в привлекателни за туризъм, но труднодостъпни и малко посещаеми селища, част от които представляват ценни архитектурни образци.  


Създаденият албум ще бъде разпространяван сред целевите групи: туристи, които ще могат да се запознаят с почти неизвестните за тях православни култови постройки на територията на цялата Габровска община; научни работници, които ще могат да използват изданието като справочно и да стимулират своята изследователска дейност към местните православни храмове; студенти и ученици, които ще получат за пръв път представа за мрежата от православни църкви в Габровско, съхранила българската нация и култура през вековете; жителите на малките селища в Габровската община, които ще се запознаят с историческата взаимосвързаност на издигнатите от техните общности култови постройки и местната и национална история.

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 59 аудио, 7 видео, 95 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.