KulturaBg - logo

„Зоната на смирението“ – така Иван Христов назова пътя, по който върви в стремежа си да достигне тихо величие


Към всеки от нас е отправено едно много примамливо предложение – да тръгнем заедно към зоната на смирението. Време на величие е да се пребивава там. Не на величие, мотивирано от гордост; от придобивка с тленно естество; от постижение, издигнало ни над другите в материалното разбиране на съществуването ни.


В зоната на смирението величието се ражда чрез вътрешното осъзнаване на несъвършенствата при земното ни съществуване. От тяхното приемане. От опита да бъдем съвършени, чрез приемането на несъвършенствата. Никой не може да измери в километри дължината на пътя към зоната на смирението. Нито да изчисли времето, необходимо на някой да я достигне. Всеки има свое време и лично разстояние.

Всеки от нас има свой път към зоната на смирението. И рано или късно тръгва по него.


В средата на тази година Иван Христов предложи да ни сподели за своето пътуване към величието, породено от пребиваване в зоната на смирението. Направи го по много естествен за себе си начин – с поезия. Поезията събра в книга. А книгата назова „Зоната на смирението“.


Стиховете са начин, по който той изразява себе си. Лични усещания са вложени в използваните думи, които Иван извежда до границата между абстрактността и реалистичността. Но без да я пресича. Чрез стиховете си, Иван върви по тази граница и не прави избор – да премине ли в обсебващия реализъм, да приеме ли удобната зона на абстрактното.


„Зоната на смирението“ – така Иван назова пътя, по който върви в стремежа си да достигне тихо величие, ненарушено от гордост и материални придобивки. Лъжливо е усещането, че в новата си стихосбирка „Зоната на смирението“ Иван Христов ни представя реализъм. Невярно е разбирането, че думите, съчетани в ритъм са изведени до абстракция. Иван върви в пределите на границата между тях. Това е негов път към зоната на смирението. А чрез книгата „Зоната на смирението“ разказва докъде е стигнал. Ние няма как да го разберем. Просто не знаем колко дълъг е неговия път до собствената му зона на смирение.


Може би, ако сме много наблюдателни, когато я достигне ще прогледнем, благодарение на величието на неговото смирение. Засега Иван разказва за пътя. Ако искате да знаете всичко за пътя на Иван Христов към това състояние, може да закупите книгата „Зоната на смирението”.

В очакване на автограф от автора на „Зоната на смирението” Иван Христов.

СНИМКИТЕ КЪМ СТАТИЯТА СА НА МЕГЛЕНА ЗЛАТЕВА

СЛУШАЙТЕ СТИХОВЕ ОТ ДРУГИ КНИГИ НА ИВАН ХРИСТОВ
 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 248 аудио, 189 видео, 388 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още