KulturaBg - logo

Икона на Св. Димитър е сред най-ценните, създадени от Пламен Малинов – зограф в музей „Етър“

Вдъхновен от постиженията на Банската иконописна школа, през 2018 година иконописецът Пламен Малинов зографисва икона на Св. Димитър. Тя е реплика на създадена преди много години икона от Димитър Молеров. Пламен Малинов смята, че този зограф, работил през XIX век и Захари Зограф са най-добрите в България.

Димитър Молеров е от Банската иконописна школа, а прочутия Захари Зограф – на Самоковската.

Зографът на музей „Етър“ Пламен Малинов запазва първата рисувана от него реплика на Св. Димитър за личната си колекция, в която съхранява своите най-ценни икони. Някои са творчески постижения, други са му въздействали особено емоционално, докато ги създава. Пламен Малинов споделя, че тази колекция съдържа около 30 икони.

През последните малко повече от три години Пламен Малинов рисува и други реплики на иконата на Димитър Молеров, но знае, че с първата не би се разделил.

На Димитровден – да не ти влиза мъж в къщата (поверия от Габровско)

Дойде ли Димитровден, идва зимата – така хората в миналото отбелязват този повратен момент от календарното време. Свети Димитър е почитан наравно със Свети Георги.  В традиционната култура празникът се нарича още и „разпус”, защото тогава се разпускат и освобождават ратаите и наемните работници. Тогава се завръщат гурбетчиите и дюлгерите от близки и далечни краища.

В съботата, преди празника, е една от големите Задушници, наричана още „орехова“. По димитровденската месечина се гадае каква ще е зимата. Ако е пълна месечината, пълни ще са кошерите с мед, пълна ще е годината. Безлунен Димитровден вещае празни кошери и лоша година.   

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още