14.06.2016г. | 08:05ч.
ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ Е СРЕД СЪЗДАТЕЛИТЕ НА НАЙ-ВАЖНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ НА ГАБРОВО

От 60-те години на ХХ в. до наши дни Исторически музей – Габрово влага съществена част от своето съхранено богатство и интелектуален заряд в основата на почти всички музейни институции, създадени през този период. Това разказа главният уредник от отдел „Фондове и архиви“ в Регионален исторически музей - Габрово Иван Постомпиров.


Той взе участие в състоялата се на 8-10 юни 2016 г. в дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив Пета национална среща „Музеите и устойчивото развитие”.

Над 120 представители на всички музеи в България дискутираха проблемите и постиженията в музейното дело. Иван Постомпиров представи „Дарителите в българските музеи” с доклада „Исторически музей – Габрово, дарител и създател“.

В него той засегна ролята и значението на Исторически музей – Габрово за създаването и изграждането на няколко знакови културни институции - етнографските музейни средища в Боженци и Етъра, Художествената галерия, Национален музей на образованието и други институции, превърнали се в емблеми на Габрово.


Организатор на проявата в Пловдив бе Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на културата в партньорство с Българския национален комитет на ИКОМ. Изборът на град Пловдив за домакин на музейната проява е свързан с обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.