KulturaBg - logo

КМЕТЪТ НА ГАБРОВО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВА ЗАСЕДАНИЕ НА ОПЕРАТИВНОТО БЮРО НА ПАНАИРА НА ЕТЪР-а

Кметът на Габрово Таня Христова председателства заседание на Оперативното бюро на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, който ще се проведе от 6 до 9 септември в ЕМО „Етър”. Представени бяха проектите за програмата, рекламна дейност и информационна обезпеченост на събитието.
 

В препоръките си Таня Христова насочи вниманието към факта, че 2018-та е обявена за Година на Европейското културно наследство. Тя обвърза това с един от акцентите на Панаира – Младежката секция към Майсторската надпревара. Според кмета има пряка връзка между запазването на една традиция и интереса на новите поколения към него.
 
Кметът и председател на Оперативното бюро насочи вниманието към членството на Габрово в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО – постижение което трябва да намери място в рекламните материали на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти.
 
„Занаятът за Майсторската надпревара тази година е каменоделство. Това се случва за първи път в историята на Панаира. Сили ще премерят представители на Сдружението на българските каменоделци”, информира главният уредник на ЕМО „Етър” Ваня Донева.
 
Пред членовете на Оперативното бюро тя представи Младежката секция към Майсторската надпревара. Участие ще вземат ученици от единственото на Балканите училище по каменоделство, което се намира в село Кунино.
 
От думите на Ваня Донева стана ясно, че по време на Панаира ще има Международно изложение базар на традиционни занаяти, артзона, изложба базар „Иконопис” на Стела Василева – победител в миналогодишната Майсторска надпревара, възстановки и демонстрации на домашни занятия и занимания с деца.
 
През четирите дена от Панаира – 6, 7, 8 и 9 септември, за гостите е осигурена фолклорна програма, чрез която се дава възможност на самодейни творци да изявят своите таланти.
 

Концертът на ансамбъл „Чинари” е на 7 септември, непосредствено след изказванията на официалните лица, поканени за откриването на Панаира. Патронът на събитието – Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, е потвърдила, че ще присъства. 
 
На 8 септември са изпълненията на фолклорен ансамбъл „Шевица и ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков”.
 
Пред Оперативното бюро бяха представени и шестнадесетте чуждестранни майстори, които тази година ще се включат в Панаира-
 
Интерес за ценители и за широката публика е гостуващата изложба „Палестина, Светата Земя”, която е организирана от посолството на Палестина у нас. Тя ще остане в музея от 7 до 30 септември и представя богатството и изяществото на традиционните занаяти.

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 218 аудио, 113 видео, 336 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още