KulturaBg - logo

„КОН СА НА ЗАЕМ НЕ ДАВА“, КАЗВАТ БАЛКАНДЖИИТЕ

„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията“ – веществено-документална изложба на РЕМО „Етър“,  е интересен поглед върху миналото и представя значението на коня в живота на балканджията от ХІХ до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите.

 

„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш“ – шегуват се някога балканджиите. Конете са превозно средство по стръмните, тесни пътеки, добри помощници в селското стопанство. Те осигуряват поминъка на планинците, известни като кираджийство и кърджийство. Занаятите, свързани с поддържане и изработване на амуниции – налбанство, сарачество, самарджийство, коларо-железарство, дават прехрана на много майстори в централната част на Стара планина.

 

Навремето всяко семейство се стреми да притежава няколко коня. Броят и силата им олицетворяват социалния престиж на стопаните.

„Кон са назаем не дава“, казват балканджиите и на Тодоровден изразяват обичта и преклонението си пред неговата сила. Един от авторите на изложбата – Росица Бинева, допълва, че конят е помощник, другар и имане.

 

Изложбата е представена за първи път на Тодоровден 2012 г. в музей „Етър“. Автори са Росица Бинева, Илия Вълев и Мирослав Йорданов.

„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията“ е представяна в музеи, разположени в различни части на страната – РЕМО „Етър“, РЕМ – Пловдив, ИМ – Тутракан, Национален антропологически музей, РИМ – Шумен, ИМ – Велинград, РИМ – Търговище, ИМ – Правец и музея в Боженци.

ЗА ДА НАПРАВИШ ТОЧЕН КАДЪР, НЕОБХОДИМО Е ДА ПОЕМЕШ РИСК

Автор: Росица Бинева, главен уредник в отдел „Занаяти“ на музей „Етър“

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още