16.05.2016г. | 08:52ч.
КОТООШУ, РОЗИТЕ, ФОЛКЛОРЪТ И ЕМО „ЕТЪР” СА БЪЛГАРСКИ СИМВОЛИ В ЯПОНИЯ

Чикако Сато представи ЕМО „Етър” по време на втория Фестивал на България, който се проведе в „Кейо флорал гарден Анже” в Токио. Организатор на събитието, състояло се на 7 и 8 май, е Посолството на Република България.


Чикако Сато е изявила желание да презентира чрез снимков матирал Етнографския музей на открито „Етър”, да демонстрира как се боядисват яйца и да подреди изложба на чипровски килими.
Освен с Котоошу и розите, японците асоциират България с фолклора и с ЕМО „Етър”, разказа Чикако Сато, която продължава да поддържа връзка екипа в музея.

Чикако Сато неизменно популяризира ЕМО „Етър” сред своите сънародници, като показва различни традиции, характерни за българите.


За първи път Чикако идва в „Етър”-а през 2004 г. като доброволка на Асоциация JICA Алумни. По това време организацията и ЕМО „Етър” реализират съвместният проект "Боядисване с растителни багрила".


По време на престоя си в ЕМО „Етър” Чикако събира, изследва и проучва българските традиции в багренето с растителни багрила. През годините японката задълбочава своите познание за нашите традиции и фолклор. През 2011 г. авторската й изложба „Коприненият свят на Чикако Сато. Багри от природата” бе представена в „Етър”-а.


Автор: Росица Бинева, уредник отдел „Занаяти” в ЕМО „Етър” 

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.