29.03.2016г. | 13:59ч.
ЛЮБОВТА В МИНАЛОТО ПЛАМВАЛА ПО ВРЕМЕ НА СЕДЯНКА

Едва ли един млад човек може да си го представи, но искрите на любовта в миналото са пламвали не в дискотеката или на домашен купон, а по време на седянка.


Днес е малко вероятно, докато се забавляваш с приятели да довършиш част от работата, която ти е останала през деня. Ако ти хрумне да го направиш, околните биха помислили, че си работохолик. В миналото обаче, това е било напълно естествено.

И се е случвало по време на седянката. Дори имало опасност да помислят една девойка за мързелива, ако не си носи ръкоделие или не върши някаква работа, там където се събирали всички нейни връстници - на седянката. Когато са били млади бабите ни дори казвали „Я, да взема да свърша нещо, докато си почивам”.


В миналото седянката е била най-разпространената форма за развлечение на младите, тъй като на нея са ставали срещите, харесването, влюбването. Там младите хора имали по-голяма свобода за близост и изява на чувствата си, а девойките показвали сръчността и уменията си в домашните занятия, за да могат да бъдат харесани и избрани за съпруги.

На 2 април от 11:30 ч. до 13:30 ч. в ЕМО „Етър” – Габрово, под мотото „Седянката – вчера, днес и утре”, ще може да се насладите на една съвременна интерпретация на седянка. Ще бъдат показани три вида приложни изкуства – декупаж (ВелимираХристова) , плетене на една кука (Искра Иванова) и изработка на бижута (Ивета Атанасова).

Всички посетители, освен че ще могат да наблюдават творческия процес, ще могат да се включат и самите те да творят. Седянката ще е придружена с базар от изработените изделия. Така който желае, ще може да отнесе нещо за спомен.


Събитието, което се провежда в хотел „Странноприемница” в ЕМО „Етър”, е част от проявите, свързани с инициативата „Европейски дни на художествените занаяти”, която тази година е под мотото „С респект към бъдещето”, чиито организатор за България е РСО „Стара планина”.

Цялата информация за инициативата Европейски дни на художествените занаяти в ЕМО Етър
Присъедини се към събитието
 

Последно видео

Последно аудио

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.