KulturaBg - logo

Мартениците от гайтан са и красиви, и оригинални, и традиционни, и арт

Баба Марта наближава и в първия ден от третия месец на годината, по стара традиция, всеки ще се закичи с мартеница. Най-добре е да си я направите сами и да е от естествени материали. Енергията, която се вплита, дори в най-обикновен предмет, е важна, макар мнозина да не го осъзнават. Как да изработват мартеници от гайтан се научиха ученици от 5 и 6 клас на Основно училище „Неофит Рилски“ в Габрово, които участват в извънкласна дейност „Технологии и роботи в бъдещето“ с преподавател Кирилка Торлашка.
 

Работилницата бе проведена от Нора Тодорова и Елена Минковска – педагог и аниматор в РЕМО „Етър“. Гайтанът е вълнен и се плете в едно от най-уникалните действащи водни съоръжения в музея – гайтанджийската одая.

Елена Минковска и Нора Тодорова разказаха историята на гайтанджийството по българските земи, за неговия разцвет и упадък и как в съвременността е намерено новото му предназначение. Създаването на гривни и други украшения от гайтан, които се ползват в модната индустрия, е един от начините за съхранението на този възрожденски занаят днес. Изделията се ползват от фолклорни състави за украса на пъстрите носии. Изработените от гайтан мартеници са и красиви, и оригинални, и традиционни, и арт.
 

Но както се казва – око да види, ръка да пипне! Намерете си път на 1 март край училище „Неофит Рилски“ в Габрово. Погледнете към двора на учебното заведение, за да видите учениците от извънкласната дейност на г-жа Кирилка Торлашка! Техните мартеници ще приковат погледа Ви! Почти сигурно е, че ще се откажете от боядисаните в бяло и червено (а и разни други цветове) пластмаси и сплетени машинно конци от Китай, които са само имитация.

Ако смятате, че не може да отделите от времето си сами да направите мартеница от гайтан – може да си вземете от дюкяна в музей „Етър“. Нали всеки знае, красотата ще спаси света? Защо да не сте от групата на спасителите? Звучи Ви като клише ли? Заповядайте и вижте етърските мартеници от гайтан! Тогава ще говорим!  

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 265 аудио, 226 видео, 419 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още