KulturaBg - logo

„Мечтата на Наташа“ с награда от международен театрален фестивал

Актрисата Поля Йорданова спечели наградата „най-добра актриса“ от Международния фестивал на монодрамата „МоноАкт“ в Печ, Косово. Отличието е присъдено за ролята ѝ на непокорната 16-годишна тийнейджърка Наташа в спектакъла „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева. Спектакълът е съвместна продукция на ДТ „Рачо Стоянов“ и SPAM studios.
 

XII-то издание на фестивала се проведе от 24 до 28 октомври 2020 г. и събра участници от пет държави Косово, Република Хърватия, Черна гора, Италия и България. Постановката на габровския театър беше единственото българско участие на международния форум, което представи страната ни. Италианският спектакъл отпада в последния ден на фестивала, поради усложнения от сегашната ситуация с пандемията на Ковид-19. 
 

Спечелената награда носи на „Мечтата на Наташа“ покани за участия във фестивали в Черна гора, Македония и Русия. Заради езиковата бариера, режисьорката Ана Батева прави много промени в представлението – действие, театрални похвати, актьорска игра. Организаторите на фестивала не позволяват използването на субтитри. Разчита се изцяло на актьорското майсторство на участника, който чрез играта си предава историята от драматургичния текст и режисьорските послания.
 

Международното жури от Босна, Албания, Гърция и Косово, както и публиката реагират положително на българското представяне. Сюжетната линия и емоциите са уловени и възприети, независимо че липсата на познание на езика измества на втори план текста на Ярослава Пулинович, по който е направен спектакълът. Според Ана Батева успехът на постановката на международната сцена в Косово се дължи най-вече на професионализма на актрисата Поля Йорданова. Тя съумява бързо да адаптира промените в представлението към играта си и да го покаже в съвсем нова светлина, разбираема за чуждоезична публика.
 
Тази година режисьорката е специално поканена да участва от организаторите на фестивала. През 2016 г. нейният спектакъл „Всичко на масата“ по Буковски, с Васил Дуев в главната роля, спечели наградата „най-добър спектакъл“. Представлението е съвместна продукция на ТР „Сфумато“ и SPAM studios.
 

В постановъчния екип на „Мечтата на Наташа“ освен Ана Батева като режисьор и преводач на текста и актрисата Поля Йорданова, влиза авторът на театрална музика Стефан Здравески. Той от години работи заедно с Ана Батева, а от една година те са част от екипа на ДТ „Рачо Стоянов“. В този моноспектакъл Поля Йорданова, която е актриса от габровската трупа, разкрива големия си потенциал в изграждането на многопластови и противоречиви образи. Тя дебютира през януари 2020 г. в спектакъла „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев. Започва своя актьорски път през 2014 г. в класа по актьорско майсторство на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ. Играла е два сезона в Сатиричния театър в мюзикъла „Шумът на върбите“ (2014-2016 г.). През 2019 г. завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. Участвала е в дипломните спектакли „Черна дупка“, 2019 г. и „Процесът“, 2019 г. под режисурата на проф. Иван Добчев.
 

Представлението „Мечтата на Наташа“ ще гостува в Пловдив на 31 октомври на сцената на театър „Хенд“ от 19.30 часа. След това спектакълът ще се играе на 11 ноември на сцената на габровския драматичен театър от 19.00 часа. Предстои изявата му на софийска сцена на 16 декември 2020 г. от 19.30 часа в Националния студентски дом.
 
Билети могат да се закупят от касите на съответните учреждения или онлайн: за представлението в Пловдив; за представлението в Габрово и за представлението в София.
Сподели
ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"
Партньор: ДТ "РАЧО СТОЯНОВ"

Брой публикации: 3 аудио, 8 видео, 41 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още