22.07.2015г. | 09:56ч.
МИТОЛОГИЧНОТО МИСЛЕНЕ В БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

На 24 юли от 11:30 ч. в изложбената зала на Архитектурно-етнографски комплекс "Етър" ще се открие изложба-базар на Регионален исторически музей - Русе - "Апотропеи. Да спи зло под камък".


Изложбата представя моделите на митологично мислене, отразени в различни фолклорни вярвания, забрани и препоръки за поведение. Тези модели намират израз не само в различните видове текстове, но и като изображения върху накити и предмети от злато, сребро, дърво и мед.

Представите за света, неговите граници, моментите на календарен и социален преход определят защитния характер на персонажи като Бог, Богородица, светците, небесните създания, подземните персонажи, както и множество животни, почитани в миналото като тотеми. С апотропейна сила са натоварени и основни геометрични фигури, осъзнавани като модели на света и границите в него.

С развитието на човешката култура множеството вярвания са загубили своята мотивация, а част от амулетите се осъзнават единствено като накити или аксесоари.

Изложбата включва музейни предмети, изработени от мъниста, както и авторски изделия, вдъхновени от многообразието на традицията.

Визуализирането на изложбата е осъществено с любезно предоставените фотоси на предмети от мъниста от фондовете на музеите в Пловдив, Пазарджик, Перник, Велинград, Смолян, Бургас, Казанлък, Велико Търново, АЕК "Етър", Шумен, Исперих, Силистра.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 193 аудио, 43 видео, 298 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.