24.03.2020г. | 06:00ч.
Мостът „Игото” е построен преди 85 години

През 20-те и 30-те години на ХХ в. Габровското градско общинско управление развива активна дейност по обновяване и модернизиране на Габрово. През 1923 г. кметът Илия Кожухаров подема инициативата за изграждане на модерно водоснабдяване и канализация. В края на 1926 г. ВС „Грамадата" построява ДЕЦ, заедно с разпределителна мрежа от 17 км, което тласка напред електрифицирането на града.
 

Конашкият мост („Игото”) – един от символите на ГабровоПрез 1928-1929 г. са изградени Покрит пазар (Хали) и нова сграда на Габровското общинско управление. През 30-те години са създадени няколко общински стопански предприятия: градска баня, аптека, кланица, ветеринарна служба, млекоцентрала. Този процес на урбанизация включва и подобряване на остарялата градска инфраструктура.

Още през 1912 г. е приета програма за прилагане регулационния план на Габрово, която предвижда и разширение на стария мост „Игото”. През 1934 г. Габровската община включва в строителната си програма направа на нов мост, като се предвижда да се запази старият като пешеходен, а новият да бъде само за коли. 

В края на годината е обявен конкурс за изработване на проект на нов мост и е публикувано обявление за насрочения конкурс от името на Габровската градска община. През м. март 1935 г. журито разглежда представените проекти и присъжда първа награда на авторите арх. Нено Ямантиев и инж. Лазар Драмов от София. На тях се възлага изработването на окончателните проекти, поемните условия и техническото ръководството на строителството.

На 9 април 1935 г. на Общинското управление при Габровската градска община начело с кмета Илия Кожухаров разглежда общите и специални поемни условия и техническите планове по направа на моста „Игото”. Предвидената сума е 1 150 000 лв. Тайният търг за отдаване строителството на предприемач трябва да се проведе в съкратен петнадесетдневен срок, „разполага се само с 4 и половина месеца строително време, тъй като трябва обезателно да бъде готов за тържествата през м. октомври по случай честване 100 годишнината на В. Априлов и освещаване величествения му паметник, който понастоящем се работи в Италия.”

 


Цялата статия на Иван Постомпиров - гл. уредник в РИМ – Габрово, може да прочетете в уебсайта музея

Какво още може да видите там:

Обявление на Габровската градска община от 14 декември 1934 година

Изглед от Габрово, фотография от началото на ХХ век

Новият мост „Игото”, непосредствено след завършването му

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 65 аудио, 9 видео, 129 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.