01.04.2017г. | 09:32ч.
МУЗЕЯТ ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА ОБЯВИ: 45 ГОДИНИ СМЯХ НЕ СТИГАТ

Под мотото "45 години смях не стегат", музеят "Дом на хумора и сатирата" празнува рожден ден днес. 1 април е обявен за Ден на отворените врати в музея.


10:00 ч. Хуморът ни е световен, оркестърът - габровски

Добро утро и честит празник - Оркестър "Габрово"
Парк на смеха

10:30-18:00 ч. Селфи с усмивка пред кривите огледала
От нас - огледалата, от Вас - споделените снимки с усмивки
Фоайе партер 

10:30-12:30 ч. Първите 45
Видеозаписи от архива на Дома на хумора и сатирата

Фоайе пред Залата на жирафите

10:30-11:00 ч. Хитростта е изкуство, усмивката - магия! Кой ще почерпи?
Магично шоу на Quick Hands Junior
Зала 6

11:00-11:30 ч. Така се става габровец 
Скечове на Театрална школа към ДТ "Рачо Стоянов"-Габрово
Зала "Корените на габровския хумор"

11:30-12:00 ч. Готови за полет-2206 Габрово
Забавна игра за деца
Зала "Планета Габрово"

13:00-14:00 ч. Йога на смеха с клуб "Приятели" 
Зала на жирафите

14:30-15:30 ч. Каквото дядо направи-все е добре
Куклен театър с "Малка театрална компания"
Зала "Да живее карнавалът"

16:00-17:00 ч. Приемане на поздравления 
Директорски кабинет

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ИСТОРИЯТА НА ДОМА НА ХУМОРА И САТИРАТА
   Първи април е повод за празнуване   

На 1 април Домът на хумора и сатирата ще отбележи своя 45-и рожден ден. Повод за радост, размисъл, равносметка и най-вече – за мечти и планове за бъдещето.

Цял ден под покрива на Веселата къща ще има смях, веселие, изненади, при това без пари. Така всички посетители ще споделят радостния повод.

А за тези, които няма да дойдат в Габрово? За тях Домът е подготвил две пътуващи изложби си художествени фондове.

На 31 март от 17.30 в галерия „Видима” в Севлиево ще бъде открита карикатурната изложба „Усмивката на Гагарин”. Подбраните творби ще ни срещнат с изкуството на 33 карикатуристи от България, Германия, Израел, Куба, Малайзия, Полша, Ръмъния, Русия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Швеция.

През октомври миналата година „Усмивката на Гагарин”, в пълния си обем (64 произведения на 61 автори от 20 страни), бе част от международния Карикатурен десант в Дома на хумора и сатирата, превърнал се в желана и очаквана среща на карикатуристи от различни страни. Изложбата е плод на международен конкурс, организиран от Гилдията на карикатуристите в Москва. Техни представители бяха гости на Дома и дариха творбите от експозицията на музея. Така „космонавтската” колекция може да гостува из цялата страна. Изложбата носи много позитивен заряд, настроението на всяка карикатура прелива в зрителя и отделните разкази за Космоса, космонавтите, изумителните постижения или чисто човешките измерения на темата звучат ведро и будят любопитство.

Точно на 1 април в Регионалния исторически музей в Шумен ще отвори врати другата пътуваща изложба на Дома: „Габровска сметка” – подбрани габровски вицове и анекдоти с илюстрации на големия Борис Димовски (1925-2007) от художествения фонд „Хумор на народите”.

Домът притежава 513 произведения на карикатуриста – откупки и дарения от негови изложби, а в по-ново време – и дарени от роднините му.

Говорим ли за Димовски, трябва да кажем, че той е един от духовните бащи на музея: свързан е с града още когато илюстрира прочутия сборник „Габровски шеги” (1966), а предговорът към него написва Радой Ралин. Тези кратки, смешни истории в малката книжка веднага излизат на няколко езика у нас, тръгват по света и се превръщат в най-разбираемата легитимация на габровския дух. Тъкмо за неоспоримата роля на двамата творци да популяризират местния хумор те стават почетни граждани на Габрово (1983).

Днес габровските вицове и анекдоти са разпространени на повече от 40 езика в света, в това число и на японски.

Специално за посетителите в Шумен Домът е избрал да покаже архивни кадри от откриването на юбилейната изложба на Борис Димовски „Кво вадис? Латински сентенции с графичен коментар” на 14 февруари 1986 г. в една от залите на музея и творческата среща с него. Те предават празничната атмосфера, в която звучат встъпителните думи на Радой Ралин към изложбата. С тези кадри си припомняме и за раздялата с големия Димовски преди десет години.

Двете изложби ще очакват своята публика през целия месец април.

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 8 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.