KulturaBg - logo

МУЗЕЯТ "ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА" С НОВО ПРЕДСТАВИТЕЛНО ИЗДАНИЕ

В навечерието на габровския Фестивал на хумора и на Деня на българската просвета и култураМузеят „Дом на хумора и сатирата" предлага на любителите на хумористичното изкуство най-новото си луксозно издание.


Албумът „Хумор на народите" се посвещава на 45-годишнината от основаването на Дома на хумора и сатирата. В изданието е представена една малка частица - 175 творби - от основния музеен художествен фонд, който включва 33 234 хумористично-сатирични произведения на автори от цял свят. Подборът на творбите е направен от широк екип музейни специалисти от ДХС, художественото оформление е дело на Йорданка Шиякова, дизайнът на корицата - на Людмила Цифудин, а преводът - на Галина Бонева.

Албумът „Хумор на народите" вече е в продажба на щанда за сувенири в Дома на хумора и сатирата.


В изданието е включен и прекрасният текст „Смехът - аудиовизуална сила", писан специално за ДХС през 1989 г. от писателя-сатирик и почетен гражданин на Габрово Радой Ралин.
Идеята и целта на новото представително издание са описани кратко и ясно в предговора от дългогодишния директор на ДХС Татяна Цанкова:

„При подбора на творбите водещ критерий за екипа бе емоцията - смехът, който те предизвикват. Избраните творения провокират чуството за хумор на зрителя/читател, отприщват неговите положителни емоции, пречистват негативните натрупвания.

В този смисъл албумът е своего рода смехотерапия, а смехът - универсален език на разбирателството.Но смехът може да бъде и бодлив - като парченце от криво огледало, в което се пречупват нелицеприятни човешки пороци и обществени злини.

Те постоянно ни връхлитат и отключват нашата и на творците нравствена реакция, защото няма нищо по-съкрушително от присмеха - той може да срине и най-окопалия се „авторитет".
Творбите в албума са ярко доказателство за таланта и интелигентността на своите създатели, за тяхното самочувствие и достойнство на свободни хора, за осъзнатата им мисия - да бъдат флагмани на движението за справедливост и хуманизъм.

Албумът „Хуморът на народите" е предназначен за всички, които обичат да се смеят. Но той е послание и за отношението към хумора - кривото огледало на света - нашия коректив при избора ни на добро и зло, на праведно и грешно. Той е възхвала на тези, за които правото да се смееш и присмиваш, е всъщност правото да бъдеш свободен."
Сподели
ДХС
Партньор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 11 видео, 61 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още