KulturaBg - logo

Над 30 български занаятчии са предложени за участие в световно изложение във Венеция

Повече от 30 предложения за участие на български занаятчии в световното изложение Homo Faber във Венеция, организирано от фондация „Микеланджело” през 2020 година, изпраща проф. д-р Светла Димитрова. Директорът на музей „Етър” представя страната ни в Културния съвет, който консултира голямата европейска неправителствена организация.


Фондацията започва своята дейност преди две години, а още първата експозиция Homo Faber във Венеция е с много силно участие. 410 специалисти – занаятчии и дизайнери, са включени в събитието. Представени са 36 страни, а изложението е разгледано от внушителен брой посетители – над 62 000. На това изложение обаче български занаятчии не са включени.

Направените в края на 2019 година предложения от проф. Димитрова са придружени със снимки на изработени от съответния майстор изделия – всяко от които с висока художествена стойност, независимо дали става въпрос за бижу или за предназначен за битова употреба предмет. 
„Интересът към занаятчийството нараства, но на занаятите вече не се гледа като на типово, а като на арт-производство, което е ръчно, сътворено със специфични инструменти, от хора със специални умения. Едно производство, което търси нови идейни решения, нови форми, нови цветове. Фондация „Микеланджело” е посредникът между занаятчиите и потребителите. Тя показва разликите между стоките, произведени ръчно и стоките от масовото производство”, коментира проф. д-р Светла Димитрова.

В Културния съвет към фондацията с по един представител участват 30 европейски държави. Всеки има роля на посланик на занаятчиите от своята страна. Задачата му е да открие и представи пред организацията най-добрите майстори, за да се прецени възможността те да участват със свои произведения на следващото изложение.


„Културният съвет обсъжда и темите на изложението, където са представени традиционни и нетрадиционни сектори, фотоизложби. През 2020 година темата, която е определена е „Живите съкровища на Европа и Япония”, тъй като Страната на изгряващото слънце е поканена да бъде партньор. Вече са отправени предложения за повече от 30 български занаятчии, чието производство може да се впише в изискванията на фондацията. Снимки на техните изделия са изпратени на съответния отговорник към „Микеланджело”, който да прецени дали предложенията са подходящи. През януари 2020 година се предвижда посещението му в България, като целта е да се направи подбор на изделията, които да бъдат включени в предстоящото изложение.”

Според проф. Димитрова повечето от българските занаятчии се придържат към традиционното производство, което е пречка изделията им да достигнат до изложения от типа на организираното от фондация „Микеланджело”. Връзката с художествените занаяти у нас е нарушена със снижаване на ролята на Съюза на българските художници по отношение на занаятчийското производство. 
Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 257 аудио, 215 видео, 406 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още