10.05.2017г. | 10:48ч.
НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗЛОЖБА НА ВОТИВИ, В КОЯТО УЧАСТВА И РИМ-ГАБРОВО, ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНА В ЦЯЛАТА СТРАНА


Вотиви, представени от РИМ-Габрово
„Безценни екземпляри от колекцията с вотиви на Регионален исторически музей – Габрово са част от най-мащабната до сега в страната изложба на вотиви”, припомня Николета Маринова, уредник отдел „Етнография" РИМ-Габрово.


По думите на й, това са специално изработени метални оброчни плочки, носени и оставяни в църквата с различни молби/оброци – за изцерение, благополучие или благодарност просто. Оброчните практики покриват районите на Централния Балкан, Североизточна България, Странджанско, Хасковско, Югозападна България.

Николета Маринова разказва, че този начин на поднасяне на дар на боговете, съчетан с молба, води началото си още от неолита и е един от начините за установяване на пряк контакт с божеството.
„Изложбата е дело на екип от специалисти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при БАН. Те успяха да съберат, систематизират и изложат над 550 броя вотиви от цялата страна. Огромен труд, представен накратко в специално издаденият каталог за изложбата.

Вотиви, РИМ-Габрово
След големия успех, който имаше изложбата „Вотиви“ в Националния етнографски музей, се уточни че тя ще стане пътуваща и ще посети голяма част от музеите в страната, главно тези от културните институции, които участват в нея със свой експонати.

Днес тя е представена в Националния исторически музей в София и всеки който иска да научи нещо повече за този интересен обичай е добре дошъл там до края на месец май. След което тя тръгва из страната.”


Поради проявения голям интерес, изложбата ще достигне до габровци чак през следващата 2018 година. За всички останали – оглеждайте се, утре може да е във вашия град!

Последно видео

Последно аудио

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО
Автор: РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ГАБРОВО

Брой публикации: 60 аудио, 7 видео, 100 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.