KulturaBg - logo

На Лазаровден в музей „Етър“, Дряново и Трявна

На 27 април тазгодишните участнички в образователна програма на музей „Етър“ „Училище за лазарки“ представят традиционния обичай лазаруване. Възстановките в музея са от 11:30 и 13:30 часа. През 2024 година в „Училище за лазарки“ се включиха момичета от Габрово, Дряново и Трявна, които лазаруват и в родните си места. 

В Трявна лазаруването е на 27 април от 09:30 часа. Обиколката на лазарките започва от Даскаловата къща и завършва на Гърбавия мост, от който момичетата хвърлят венчетата си в реката. 

Пресъздаването на обичая Лазаруване в централната част на град Дряново започва в 09:30 ч.

Обученията са поверени на специалисти от музей „Етър“, които запознават девойките със символиката на празника и ги обучават на характерните танци и песни.

Старите вярвания казват, че „нелазарувала мома, не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“.

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Наричан е още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. Според народната традиция той бележи момента, след който всички лазарували девойки могат вече публично „да се момеят“, да се гиздят и да се задомяват. 

Подготовката за изпълнение на обичая лазаруване започва още „среди пости“ или в средата на Великденския пост. В продължение на повече от три седмици момичетата се събират и разучават лазарски песни и танци. Музей „Етър“ възражда тази традиция през 2010 година с провеждане на образователната програма „Училище за лазарки“. Инициативата има вече тринадесет издания, а от 2022 година интересът към програмата нараства толкова, че към нея вече се присъединяват и девойки от Дряново и Трявна.

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 264 аудио, 225 видео, 418 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още