KulturaBg - logo

На Петровден лятото е в разгара си, яде се „Бял мъж“ и не се работи

На 29 юни православната църква почита равноапостолите Петър и Павел. По народен календар обаче, на 29 юни се празнува Петровден, а на 30 юни – Павльовден. Уредникът в музей „Етър“ Румяна Денчева разказва, че на тези празници една от най-важните земеделски дейности – жътвата, спира, въпреки че лятото е в своя разгар.

На Петровден и Павльовден не се работи. Вярата е, че така ще се предпазят нивите от пожари и унищожаване на реколтата. Дори се изговаря Пальовден, вместо Павльовден или Павловден, като връзката е с палене, с огън. Много характерна храна е ястието „Бял мъж“. На трапезата се слагат баница и млада кокошка.

Има легенда, че св. Петър научава жътварите да приготвят „Бял мъж“. Пазителят на райските двери слиза от небето в ранни зори, за да помогне на хората да ожънат реколтата и да си починат на празника. За благодарност те искат да го нагостят, но се оказва, че в торбите им има само прясно сирене. Св. Петър стрива шепа жито, смесва го със сиренето, което преди това слага в съд на огъня. Приготвен е първият „Бял мъж“.  

ПЕТРОВДЕНСКОТО ЯСТИЕ БЯЛ МЪЖ Е СИМВОЛ НА ДУХОВНА ЧИСТОТА

 

Сподели
ТИХОМИР ЦЪРОВ
Партньор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 267 аудио, 228 видео, 421 новини

Всички публикации на автора »

Прочети още