08.05.2015г. | 12:14ч.
НА 16 МАЙ ОТКРИВАТ МЕЖДУНАРОДНОТО БИЕНАЛЕ НА ХУМОРА И САТИРАТА В ИЗКУСТВАТА

На 16 май от 11.00 ч. в зала „Стефан Фъртунов“ на ДХС ще се състои официалното откриване на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015 и награждаването на лауреатите.


За церемонията се очакват творци от близки и далечни страни, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са: Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Министерството на здравеопазването.

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило 713 автори от 55 държави от всички краища на света, които изпратиха за участие 1565 творби.

В залите на Дома са аранжирани изложбите от 6-те конкурсни раздела – карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат – които включват 723 творби на 478 автори от 46 страни.

През м. март авторитетно международно жури под председателството на проф. Тодор Варджиев извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях.

Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена лично от кмета на Габрово г-жа Таня Христова на бургаския художник Николай Ангелов - ГАРИ, който впечатли журито с оригиналната си живописна творба „Господарят на света“.

Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” /габровският „Оскар”/ – ще отиде при Лекс Древински от Германия, за чийто плакат журито гласува единодушно и убедително.

Творци от Румъния, Полша, Турция и България ще получат 6 награди на Министерството на културата /по една във всеки раздел/, както и 14 награди от името на съорганизатори и спонсори: Министерство на здравеопазването; „Скални материали” АД – Русе; „Фотографски системи” ООД – София; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”; Ротари клуб – Габрово; Лайънс клуб – Габрово; в. „Форум“; Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово.


На 17 май т.г. от 9.00 ч. в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XVI-та Национална среща-наддумване „Благолаж 2015”, на която млади и възрастни участници-сладкодумци от всички краища на страната ще изявяват своите разказвачески умения и ще се наддумват с  вицове и анекдоти по две теми –„Трудът е песен!” и „Здравето е най-голямото богатство!”.

Организатори на срещата са Министерството на здравеопазването и Музеят „Дом на хумора и сатирата”, а партньор е Архитектурно-етнографският комплекс „Етър“ – Габрово.

Дарина Маринчевска,
Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

Последно видео

Последно аудио

ДХС
Автор: ДХС

Брой публикации: 10 аудио, 10 видео, 57 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.