KulturaBg - logo

Не пропускайте да видите Боженци през очите на художника Вениамин Акудин

Картината „Боженци II“, нарисувана от узбекския художник Вениамин Акудин, е акцент на месец ноември в галерия „Христо Цокев“.

Вениамин Георгиевич Акудин е роден през 1936 година в град Миразчул (днес е Гулистан, Узбекистан). От 1951 до 1956 година учи в Републиканското художествено училище в град Ташкент при Мстислав Щикорски (акварел и графика), Рахим Ахмедов и Нимат Кузыбаев (живопис). По-късно се обучава в Театрално-художественния институт, където, след завършването си, продължава да работи като преподавател до 1972 година. Тук неговите учители са едни от най-изявените театрални художници на Узбекистан – Владимир Рыфтин, Исаак Вальденберг, Диодор Ушаков.

Целият творчески живот на Вениамин Акудин е свързан с работата като театрален художник в Кукления театър в град Ташкент, където той постъпва през 1961 година. Дълги години той създава десетки сценични образи, намерили своята публика сред деца и възрастни. Работи в областта на театралните и филмови плакати, анимацията и книжната графика, живописта, акварела. Неговите театрални декори и кукли имат успех не само в Узбекистан, но и в много чужди страни. Работейки в Кукления театър, като главен художник, Вениамин Акудин се стреми да възроди националните корени на узбекския куклен театър, неговите фолклорни мотиви и опита на народните актьори и кукловоди.

По време на гастролите на театъра в много страни по света художникът прави пътни скици и акварели: от Бирма (1972), Индия (1977), Пакистан, Афганистан (1980), България (1982), Полша, Германия, Канада и САЩ. Вениамин Акудин е един от създателите на кукления театър в Кабул (Афганистан) през 1987 година.

През 1974 година е удостоен със званието „Заслужил деятел на изкуството на Узбекистан”. От 1962 година е член на Съюза на художниците на републиката. За творческите си заслуги и принос в развитието на културата и изкуството през 2002 година е награден със златен медал на Академията на изкуствата на Узбекистан.

През 1982 година по време на гастролите на театъра в България Вениамин Акудин приема участие в Международен пренер Боженци и рисува няколко прекрасни пейзажа в неговата любима акварелна техника „мокро върху мокро” (или „английски акварел”). В картината, Боженци II се смесват фино нюансирани цветови преходи, в изобилие от въздух. Сградите в картината са условни и потъват в природата. Акцентът е поставен точно върху атмосферните явления и как те визуално променят пейзажа. Специално намокрената и смачкана хартия, която художникът исползва, засилва ефекта на дълбочина и придава динамика и драматизъм на изображението.

  Картината на Вениамин Акудин „Боженци II” може да бъде видяна от посетителите на ХГ „Христо Цокев” от 9 ноември до 13 декември 2021 година.

Сподели

Прочети още