KulturaBg - logo

НЕ СЕ ЛИ ИЗКУШАВАТЕ ДА ПРИСТЪПИТЕ В ЗОНАТА НА СМИРЕНИЕТО?

Не се ли изкушавате да пристъпите в зоната на смирението? Да се изпълните с покоя и тихото му величие. Самотно ли е в зоната на смирението? Има ли правила, по които да се смирим? Или всеки открива пътя сам? За своето пътуване към зоната на смирението разказва поетът Иван Христов. Неочаквано заглавие за новата му стихосбирка. Провокиращо.   


На 22 октомври 2019 г., от 18:00 ч. Иван Хр. Христов ще представи своята нова стихосбирка в Кафе клуб „Алфрида“. Книгата излезе от печат през м. юли и е със заглавие „Зоната на смирението“. Съдържа 32 кратки стихотворения. Редактор е поетът Петър Чухов, а художник Ивилина Методиева – Цанева. Предпечатът е дело на писателят Явор Цанев, който е и неин издател.

В събитието ще се включи младият музикален изпълнител Ралица Христова, а водещ ще бъде журналистът Тихомир Църов. 

За книгата Петър Чухов споделя: "Въпреки миролюбивото заглавие, „Зоната на смирението“ е книга за сблъсъците. В нея няма покой и застиналост, а тревожна напрегнатост, непрекъснато търсене и очакване. Смирението и покоят се провиждат отвъд текстовете – като обетована земя, която непрекъснато трябва да бъде постигана."

Проф. Амелия Личева също изказва своите впечатления за „Зоната на смирението“: "Книгата на Иван Хр. Христов е строга към думите, пестелива в изказа, но щедра към значенията. Тя изпробва възможностите на езика през минималистичното да отваря територии, през разговора – да призовава смирението, през мълчанието – да изкрещява. Това е книга за търсената среща, за пожеланата взаимност, за аза и другия, които се проникват, взаимно си подаряват света и заживяват през окръглеността, с която ги дарява любовта."

Иван Христов Христов е роден в гр. Габрово през 1990 г.Завършва Национална Априловска гимназия, а впоследствие Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “История”. Автор е на три стихосбирки - “Мигове на вълнения” (2013), “Усмивка, смут и път” (2016) и “Зоната на смирението” (2019). Отличен е с Априловска награда за нова книга в категория “Млад автор”(2017). Съосновател на интернет платформата за литература и изкуство Тетрадката.
Сподели

Прочети още