11.11.2016г. | 13:23ч.
НОВ РЕФЕРЕНДУМ ЗАПОЧНА В ГАБРОВО

„Да изкукуригаме от смях” е мотото на карнавала в Габрово през 2017 г. Днес, 11.11,.в 11:11 часа, започна да тече петото годишно време – Карнавалното, което важи само за столицата на хумора и сатирата.
 

Кметът Таня Христова обяви мотото на новия Карнавал на тържество пред музея „Дом на хумора и сатирата” в присъствието на десетки граждани, дошли да станат свидетели на голямото събитие.
 
Този път тайната очевидно не беше опазена добро, тъй като някои от хората бяха облекли костюми на птици, а други бяха поставили върху дрехата си знак, който да намеква, че вече са информирани.
 

Реакцията на публиката при призива „всички да насочим съзнанието си към това да накараме целия свят да се усмихне” бе бурна и одобрителна. Кметът Таня Христова обяви, че Карнавалът в Габрово през 2017 г. ще се проведе на 20 май.
 
Верни на принципа да бъдат „в крак с времето”, габровци започнаха подписка за референдум. Само за няколко минути го подкрепиха десетки хора, като вместо подпис, слагаха пръстов отпечатък.
 
Сред присъстващите веднага плъзна мълвата, че не се прави подписка, а „пръстова подпечатка”, но тъй като такъв термин в празния мир не е предвиден в последния момент е направена смяна.
 

„Така политиците няма да могат да отхвърлят референдума по формален принцип”, коментираха подкрепящи инициативата.
Организаторите отчитат опита да не се допусне референдума на Слави до разглеждане в Народното събрание. Инициаторите в прав текст предупреждават какво ще се случи, ако към габровския референдум се подходи по същия начин. Затова над трите искания е изписано:
 
Референдум – дум!
1. Подкрепяте ли лицата на макетите в Карнавала да се избират с мажоритарна избирателна система, с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли задължителното участие в Карнавала?
3. Подкрепяте ли 1 лев (за всеки действителен глас) от годишната държавна субсидия на партии и коалиции да бъде превеждан в сметката на Карнавала?
 
Кметът Таня Христова и Областният управител Николай Сираков сложиха пръстовите си отпечатъци в подкрепа на Референдум-дум.
 

На тържественото обявяване на мотото на Карнавала в Габрово през 2017 г. и на „пръстовата подпечатка” за Референдум-дум не бяха забелязани други политически фигури, което провокира мълвата, че вече са загърбени различията от президентския вот и текат трескави тайни сондажи между централите за изработване на общо становище, което да позволи на политическите субекти да спасят левчетата си от прехвърляне в банковата сметка на габровския Карнавал. Очаква се и реакцията на новия държавен глава. Вероятно първото предизвикателство пред него/нея ще бъде да устои на натиска да допусне до Народното събрание само първите два въпроса от Референдум-дум.

Последно видео

Последно аудио

ТИХОМИР ЦЪРОВ
Автор: ТИХОМИР ЦЪРОВ

Брой публикации: 179 аудио, 40 видео, 273 новини

Виж всички публикации на автора »

Прочети още

 
Култура ON-AIR се финансира от програма Култура на Община Габрово.
Проектът се реализира от фондация Граждански форум.