KulturaBg - logo

„Портрет на живота“ или как Димитър Драганов почувства представянето на втората си стихосбирка

„В емоционална, положителна, изключително вълнуваща и творчески заредена атмосфера премина представянето на втората ми стихосбирка – родена в Издателска къща „Многоточие“ след финала на Първия международен литературен конкурс „Защо пиша това писмо? – „Портрет на живота“, реализирало се в старопрестолния Велико Търново под вещото домакинство на Народно читалище „Никола Михайловски – 1921“. 

В началото на литературната среща своето встъпително слово отправи госпожа Лена Попангелова от Народното читалище, на която бих искал сърдечно да благодаря за изключително доброто, внимателно и любезно отношение, за непрестанното взаимодействие по време на организирането на събитието, протекло с лекота, както и за светлото гостоприемство, което ни позволи заедно с неуморимия приятел на словото Андон Иванов да разкрием стихотворните хоризонти на „Портрет на живота“ пред присъстващата аудитория от околността! 

Андон Иванов – приятел по душа, приятел по перо и дългогодишен съмишленик в търсенето на смисъла по неминуемо дългия път напред, наречен литературна реализация – в самото начало на срещата се отличи с присъщия за него начин и възпламени пространството в залата с огненото си и емоционално приповдигнато слово, в което маркира и рамкира литературните контури на създадената преди година стихосбирка. 

Под очите на Царевец, в сърцевината на Народно читалище „Никола Михайловски“, приятелят по смисъл Андон Иванов и аз продължихме да споделяме на събралата се аудитория повече по отношение на стихосбирката, нейното издаване, както и представянето ѝ пред читатели, като останахме изключително приятно впечатлени от създадената добра атмосфера, която ни предразположи да бъдем още по-мотивирани и още по-вдъхновени да докоснем със словата си сетивата на хората пред нас. Прозвучаха различни стихотворения от стихосбирката, като към тях някак леко, както се диша, присъединихме и стихотворения от първата ми стихосбирка, наречена „Моят глас“, която издадохме през месец юни на 2021 година, с редактор господин Станислав Марашки, почетен председател на Конфедерация на българските писатели. Дончо акцентира на различни моменти от нашето запознанство, разкри вижданията си за специфичните особености на творчеството ми, както и ни запозна със своите наблюдения по отношение на него. Мисля, че представянето на втората стихосбирка „Портрет на живота“ в Народното читалище в Търново премина по един изключително вдъхновяващ начин, който остави добри спомени в сърцата на тези, които бяха с нас. Благодарим Ви! 

На самия негов финал с Дончо завършихме с по едно стихотворение от двете стихосбирки, с което пожелахме на присъстващите хора здраве и хармония, както и сърцато ги уверихме, че трябва да знаят всекидневно, че има какво да кажат, какво да покажат, какво да докажат, защото портретът на живота, който е рисуват, е винаги техен. 

И когато четките са в ръцете им, тогава той е най-смислен и най-красив. 

Нали?“.

Сподели

Прочети още